Yumurta Dondurma İstanbul

    Tüp bebek tedavilerinde ve üremenin devamının daha sonra sağlanmasının gerekli olduğu koşullarda uygulanan yumurta dondurma işlemi, günümüzde yoğun talep görmektedir. Döllenmeye hazır olan yumurtanın ya da yumurtaların daha sonra kullanılmasını sağlamak amacıyla yapılan dondurma işlemi ile ileriki dönemlerde “gebelik” sağlanabilmektedir. Yumurta dondurma işlemi nedir, neden yapılır, kimlere yapılır, nasıl yapılır gibi birçok sorunun yanıtını bulabileceğiniz bu içerik sayesinde İstanbul yumurta dondurma işlemi ile ilgili merak ettiğiniz çeşitli konular hakkında da bilgi alabileceksiniz.

    Yumurta (Oosit) Dondurma İşlemi Nedir?

    Yumurtalıklardan toplanan “olgun yumurtaların” daha sonraki dönemlerde, çocuk sahibi olabilmek için saklanmasına yumurta yani oosit dondurma işlemi denir. Tüp bebek merkezlerinde laboratuvar koşullarında yapılan yumurta dondurma işlemi, çeşitli sağlık gerekçeleri ile de yapılabilmektedir.

    Yumurta dondurma ve saklama işlemi için ilk olarak kadınların yumurtalıklarındaki “yumurtaların” OPU iğnesi ile toplanması gerekir. Oocyte pick up yani yumurta toplama iğnesi ile toplanan yumurtalar, “sperm ile buluşturulmadan” saklanmaktadır. Antifriz görevi gören kimyasal solüsyonlarla muhafaza edilen yumurtalar, hastaya özel hazırlanan taşıyıcılarda muhafaza edilir. -1960C derecede sıvı azot içeren tanklarda uzun süre muhafaza edilen yumurtalar çözüldüğünde ise “yüksek gebelik” şansı elde edilebilinir.

    Yumurtalar Hangi Yöntemle Donduruluyor?

    Ciddi tecrübe ve dikkat isteyen virtifikasyon yöntemiyle dondurulan yumurtalar, çok hızlı şekilde dondurulur. Buz kristallerinin oluşmasını engelleyen virtifikasyon yöntemi ile dondurulan yumurtalar çözüldüğünde ise yumurta başına %90-100 oranında canlılık elde edilebilir.

    Yumurta Dondurma İşleminden Sonra Gebelikte Risk

    Son teknolojik cihazlarda özel yöntemler ile dondurulan yumurtalar, daha sonra kullanılmak üzere çözüldüğünde yüksek oranlarda gebelik şansı sunmaya devam ederler. Zaten, tüp bebek merkezlerinde “kaliteli yumurtaların” seçilmesi işlemi yapıldığı için yumurta dondurma işlemi sonrasında da “çözünen yumurtalar arasında %100 canlılık veren yumurtalar” seçilecektir. Mikroenjeksiyon ile döllenen bu yumurtalar ise laboratuvar ortamında embriyo haline gelir ve daha sonra kadının rahmine yeniden transfer edilir.

    Vitrifikasyon işlemiylee dondurulan yumurtaların çözülmesinden sonra embriyo elde edilmesi ile “taze embriyo” arasındaki “gebelik ihtimali farkı”, yok denecek kadar az olduğu araştırmalar sayesinde gözler önüne konmuştur.

    Yumurta Dondurma İşlemi Kimlere Uygulanır?

    • Kanser tedavisi öncesinde yapılabilen yumurta dondurma işlemi, günümüzde sık sık tercih edilmektedir.

    Kemoterapi ve radyoterapi gibi uygulamalar, yumurtalıkları tahrip edebilmekte ve iyileşme aşamasından sonra gebeliğin oluşmamasına zemin hazırlayabilmektedir. Bu nedenle, kanser tedavisi alacak kişilerin, daha sonraki yaşamında “gebe kalabilmesi “için yumurta dondurma işlemi sıklıkla yapılmaktadır.

    • Kalıtsal olarak erken menopoz riskine karşı yumurta dondurma işlemi yapılabilir.

    Genç yaşlarda olunmasına rağmen “erken menopoz riski” varsa, doğurganlık özelliğinin kaybedilmemesi için “yumurta dondurma” uygulaması tercih edilebilir.

    • İlerleyen yaş
    • Hormon seviyelerinin sürekli yükselmesi
    • Kadın hastalığı ameliyatları öncesinde
    • Geçirilmiş hastalıklara bağlı azalan “yumurtalık rezervi” ve
    • Tüp bebek tedavisi esnasında karşılaşılan durumlar için “yumurtaların daha sonra kullanılmak üzere dondurulması planlanabilir.

    Yumurta Dondurma İşlemi Nasıl Yapılır?

    Âdetin başlaması ile birlikte 10 gün kadar hormon tedavisi başlanır. Vajinal ve abdominal ultrason işe sürekli gözlemlenen yumurtalar için “olgunlaştırıcı yâda çatlatıcı” iğneler gerekiyorsa, bu tedavilerin bitmesi beklenir. Yumurtalıklarda oluşan ve çatlayan yumurtalar ise yumurta toplama iğnesi ile toplanır ve laboratuvar ortamında virtifikasyon yöntemi sayesinde dondurulur.

    Randevu Alın!
    Bize Ulaşın
    Yol Tarifi