Adet Düzensizliği Tedavisi İstanbul
Anne olmak için “gerekli olan birçok faktörün “ meydana gelmesi gerekir ki; bunlardan birisi de “düzenli adet döngüsü ve yumurtlamadır”. Adet ve yumurtlama döngüsü ise “birbiriyle mükemmel uyum” içerisinde olmasına rağmen; bazı faktörler sebebiyle döngüde bozulmalar, meydana gelebilir. Yumurtlayamama yada adet düzensizliği yaşama gibi durumlar ise “kadınları” hem fiziksel hem de psikolojik bağlamda olumsuz yönde etkileyebilir. Çevresel ve fizyolojik birçok faktörden ötürü “adet düzensizliği” meydana geldiğinde ise hamile kalamama, düşük yapma ve diğer yumurtlama problemleri görülebilmektedir. Bu nedenle; adet düzensizliği, bir kadının hayatını birçok açıdan etkilediği için mutlaka “ çözümlenmesi gereken” kadın hastalıkları arasında yer almaktadır. Adet düzensizliği nedir, adet düzensizliğinin nedenleri nelerdir, adet düzensizliğinin tanısın nasıl konur, adet düzensizliğinin gebelikle ilişkisi nedir, adet düzensizliği tedavisi nasıl yapılır gibi birçok sorunun yanıtını bu içerikte bulabilirsiniz.
Adet Düzensizliği Nedir?
Çeşitli faktörlerin sebep olabileceği adet düzensizliği sorunu; her kadının hayatının hemen hemen bir döneminde, mutlaka başına gelebilecek bir sorundur. Ergenlik dönemine giren her genç kızda başlayan “yumurtlama” döngüsünün aksaması ise “adet düzensizliğine” sebep olabilmektedir. Bu gibi durumlarda; ilerde “yumurtlama problemleriyle” birlikte infertilite riskini de arttırmaktadır. Zira; rahim, “adet döngüsünü” başlatarak her ay yeni yumurta oluşumunu tetikler. Eğer ki; adet ve yumurtlama döngüsünde “adetin” düzensiz gelmesi söz konusu olursa, yumurtlamada da ciddi problemler olur.
Her kadında ortalama 28 günde 1 adet görülmesi normal kabul edilirken, bu süreler 21’ten az 35’dan fazla olduğunda da “ adet düzensizliği” şikayetinden bahsetmek mümkün olacaktır.
Düzensiz Adet Görme Nasıl Gerçekleşir?
Kanamanın görüldüğü ilk gün, “adetin” başlangıcı kabul edilir ve normal şartlarda ortalama 28 günde bir sürede de adet görülmesi beklenir. Ancak, hormonal ve bedensel değişiklikler söz konusu olduğunda bu süreleri “normal bir durum” olarak kabul edebiliriz. Eğer ki; gecikmeler yada erken görülen adet döngüleri, “süreklilik” arz ederse “adet düzensizliği” tanısının konması gerekir.
Eğer ki 21 günden daha az bir sürede yada 35 günden daha fazla bir sürede; “adet” döngüsü söz konusu ise “jinekolojik” bir sebep aranmalıdır. Jinekolojik bir sebep (hastalık vb.) tespit edilmez ise “süreklilik” göz önünde bulundurularak “düzensiz adet döngüleri” olgusundan bahsetmek mümkün olacaktır. Zira, “düzensiz adet döngüleri” süreklilik arz ediyorsa mutlaka “adet düzensizliği” için kişilerin tedavi alması da gerekir. Çünkü, adet döngüsü başlangıcından itibaren diğer kanamaya kadarki sürede ise “yumurtlama” olması beklenir. Zira, yumurta döllenmez ise “adet “ kanaması başlayacağından ötürü “adet düzensizliğinin” yumurtlamaya da engel olacağı apaçık ortadadır. Bunun sebebi ise, beyinin hipotalamus bölgesinde bulunan “üreme” hormonlarının çalışmaması ve üreme sistemlerinin fonksiyonlarının yerine getirememesi olabilir.
Adet Düzensizliğinin Sebepleri Nelerdir?
Hamile kalmak isteyen kadınlarda, “gebeliğin oluşmamasında” önemli faktörlerden birisi de “adet düzensizliği” olarak gösterilebilir. Adet düzensizliği yaşayan bir kadında, “yumurtlama problemlerinin” varlığının görülme olasılığı da oldukça yüksektir. Adet düzensizliklerinin nedenleri ise kişiden kişiye göre değişiklik göstereceği için “tek sebebi” yoktur. Araştırmalar ve klinik bulgular sayesinde bugün, “adet düzensizliğinin olası sebepleri” hakkında bir takım argümanlar ortaya konmaktadır.
- Menopoz aşamasında görülebilen adet düzensizliği
- Hormonal değişimlere bağlı adet düzensizliği
- Yumurtalık kistlerinin adet döngüsüne etkisi
- Gebeliğin oluşmasıyla adet düzensizliklerinin yaşanması
- Rahim kanserinin “adet döngüsüne” olumsuz etkisi
- İlaçların kısa süreli “adet düzensizliğine” sebep olmaları
- Psikolojik faktörlerin “adet düzenine” etkisi
- Rahimdeki poliplerin ve miyomların “düzensiz ve aşırı kanamalı” adetlere sebep olması
- Rahim içini döşeyen tabakaların aşırı büyümesi sonucunda gelişen “ adet düzensizliği” durumu gibi birçok durum ve faktör; “adet düzensizliğinin olası sebepleri” arasında sayılabilmektedir.
Adet Düzensizliğinin Tanısı Nasıl Konur, Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kimi zaman normal olarak kabul edilebilen adet düzensizliklerinde temel kıstas; “süre” olarak öngörülür. Eğer ki, normal seyrinde devam eden adet döngünüz “bir anda” düzensizleşmeye başladıysa, altta yatan “jinekolojik ve psikolojik” faktörler düşünülür. Ancak, kronik hale gelen ve eskiden beri devam eden “adet düzensizlikleri” için olası sebepler araştırmalı ve bu şekilde bir tedavi planlanmalıdır.
Gebeliğin oluşmasında olumsuz etkisi olduğu düşünülen “adet düzensizliği” sorununa, “infertilitenin tek sebebi” diyebilmek mümkün değildir. Ancak, “düzensiz adet görme” ile “gebe kalamama” arasında araştırmalarca ortaya konan bir korelasyondan bahsetmekte mümkündür. Bu nedenle; gebe kalamıyor ve adetlerinizde düzensizlik yaşıyorsanız, “düzensiz adet olma” şikayetini çözmeli ve daha sonra “ gebe kalmayı” denemelisiniz.
Yılda 1 yada 2 kez “adet gecikmesi”, doktorlar tarafından “normal” olarak kabul edilmektedir. Ancak; süreklilik arz eden adet gecikmeleri ve kanama miktarındaki değişiklikler, mutlaka “ bir problemi” işaret etmektedir. Bu nedenle; adet düzensizliği ile gittiğiniz kadın doğum doktorunuz, “kadınlık hormonu” başta olmak üzere kan tahlili ile hormonlarınıza bakacak ve yolunda gitmeyen bir takım argümanları da değerlendirmek üzere sizi incelemeye alacaktır.
Rahim ağzı kanseri vakaları üzerinde yapılan araştırmalar neticesinde çoğu kadında: “Menopoza giriyordum ondan adet düzensizlikleri normal” düşüncesinin olduğu tespit edilmiştir. 40+yaş üzerindeki kadınlarda “adet düzensizliklerinin, rahim kanserinden meydana gelebileceği ihtimalini” hiçbir zaman unutmamalı ve her şeyin yolunda gidip gitmediği konusunda “yılda bir kez” jinekolojik muayene yaptırmayı alışkanlık haline getirmeliyiz.
Bir süredir adet göremeyenler yada adetleri düzensiz olanlar dikkat!
2 yada 3 döngünüzde “adet gecikmesi” yada “reglinizde değişimler” söz konusu ise mutlaka kadın doğum doktorunuza başvurmadan önce “ evde gebelik testi” yapın. Gebeliği ekarte etmenize rağmen hala adet olmadıysanız; kadın doğum uzmanına mutlaka randevu alın. Kadınlık hormonlarınıza tahlille bakıp, rahminizi ve yumurtalıklarınızı ultrasonda detaylı olarak inceleyen doktorunuz, “adet düzensizliğinin sebebini” tespit edebilecektir. Bu sayede, sebebi tespit edilen “düzensiz adet” döngülerinin tekrar normale dönmesi için de yine doktorunuz ilaç tedavisine başlayabilecektir. İlaçlı tedavileri ile “çözümlenemeyen “ve “sebebi tespit edilemeyen” adet düzensizlikleri için de ileri tanı metodları ile sorunun kaynağı tespit edilebilir.
İstanbul Adet Düzensizliği Tedavisi
Hayatınızı çeşitli şekillerde etkileyebilen adet döngülerinizde, “problem” varsa ve bu problemler “süreklilik” arz ediyor ise mutlaka kadın doğum doktoruna jinekolojik muayene olmayı ihmal etmemelisiniz. Çünkü; “adet gecikmesi”, kimi zaman olağan kabul edilirken kimi zamanda birçok jinekolojik hastalığın habercisi olarak kabul edilebilir. Bu nedenle, “süreklilik” arz etmeye başlayan “düzensiz adet görme” şikayetiniz için Op. Dr. Öznur Dündar Akın’a ulaşabilir ve adet düzensizliği tedavisi için sizlere sağlanacak tedavi seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.