Kapalı Miyom Ameliyatı İstanbul
Rahîm dokusundan kaynaklanan iyi huylu kitleler olarak bilinen miyomlar; kadın hastalıkları arasında görülme sıklığı yüksek olan bir hastalıktır. Genetik yatkınlığın büyük önem taşıdığı miyomların büyümesine ise östrojen hormonu sebep olur. Üreme çağında ve hamilelik döneminde büyüdükleri gözlemlenen miyomlar, rahatsızlık vermediği sürece müdahale edilmesi gerekmeyen lezyonlardır.
Rahîm içi astar dokuya doğru büyüyebilen miyomlar, rahîm içi kas dokusunda da meydana gelebilir. Rahîm dışına doğru büyüyen miyomlara ek olarak saplı miyomlarda, sıklıkla görülen miyom türlerindendir. Rahîm içi duvarını etkilemeyen ve şikâyete sebep olmayan miyomların alınması illa ki gerekli değildir.
Miyom Belirtileri Nelerdir?
Miyomların büyük çoğunluğu, belirti vermeyebilir. Ancak, türüne göre miyomlar, çeşitli belirtiler ile ortaya çıkabilir.
- Düzensiz kanamalar, miyomların varlığında sıklıkla görülebilen bir durumdur. Adet gecikmesi yâda fazla kanama gibi şikâyetlerin altındaki temel sebep büyük ölçüde miyomdur.
- Karnın alt bölgesinde kitle yâda bası hissi de yaratabilen miyomlar, mesaneye de etki edebilir. İdrar kapasitesini azaltarak sık tuvalete çıkma ihtiyacı doğuran miyomlar, tıpkı idrar yolu enfeksiyonunun belirtilerini taklit edebilir.
- Halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı gibi çeşitli sağlık problemleri de miyomların etkisiyle yaşanabilir. Bu semptomlara ek olarak ise demir eksikliği anemisi de miyomların varlığında görülebilmektedir.
- Hamilelerin yoğun bir şekilde hissettiği bası hissi, erken doğuma sebebiyet verebilir. Büyük miyomlar, rahîmde yer kapladığı için bebeği sıkıştırabilir ve doğal olarak erken doğumu başlatabilir.
Hangi Miyomlar Alınmalıdır?
Şikâyetlere ve neden olduğu olgulara göre miyomların hangilerinin alınması gerektiği belirlenebilir. 5 santim ve daha büyük bir yapıya sahip bir miyom;
- Büyüyorsa
- Kanama ve ağrı gibi şikâyetlere sebep oluyorsa
- Sık sık tuvalete çıkma ihtiyacı yaratıyorsa
- Demir eksikliği anemisine sebep olduysa
- Gebeliğe engel oluyorsa
- Düşüklere sebep oluyorsa
- Halsizlik, yorgunluk gibi hayat kalitesini bozan durumlara sebebiyet veriyorsa cerrahi yöntemlerle alınabilir.
Miyom Nasıl Teşhis Edilir?
Batın üzerinden yada vajinal yol ile ultrason sayesinde tespit edilebilen miyomlar, MR incelemeleri ile de tespit edilebilir. Miyomların kesin sayısı ve yerleşimi konusunda “kesinliğe” yakın sonuç verebilen MR, ultrason yeterli olmadığı takdirde tercih edilebilmektedir.
Miyom Nasıl Tedavi Edilir?
Hiçbir şikâyet yaratmayan, büyümeyen ve kanser açısından risk taşımayan miyomlar için hormon tedavileri uygulanabilmektedir. Doğum esnasında yok olan miyomlar, kendi kendiliğine de yok olabilir. Ancak, kişinin rutin yaşamına etki edecek boyutlarda şikâyetlere sebep olabilen miyomların, ilaç veya cerrahi yöntemlerle tedavi edilmesi gerekebilir.
Cerrahi yöntemler tercih edilirken hastanın bebek sahibi olma isteği göz önünde bulundurulur. Henüz doğurganlığını tamamlamamış ya da rahmini kaybetmek istemeyen kadınlarda, submüköz miyomlar saptanırsa, histeroskopik ve laparoskopik yöntem tercih edilerek miyomlar alınabilir. Ancak, menopoz döneminde olan yâda gebelik istemeyen kadınlarda ise rahmin tümünün alınması sureti ile miyomlar yok edilebilir.
Laparoskopik Myomektomi – Histeroskopik Myomektomi Kapalı Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Rahîmde yâda rahîmdeki diğer bölgelerde oluşan miyomların alınması gerektiğinde yapılacak ameliyat, miyomektomidir. Laparoskopi ve histeroskopi ile yapılabilen miyomektomi ameliyatı, gerekli olduğu durumlarda açık ameliyata döndürülebilir.
Miyom;
- Rahîm ve uterusun dışına doğru büyüdüyse
- Rahîm dokusu içine gömüldüyse ( intramural miyom); laparoskopik myomektomi yani kapalı miyom ameliyatı planlanabilir.
C20 gazı ile karı içi şişirildikten sonra göbek deliği ve kasık bölgesi civarına, maksimum 1 santimlik küçük kesiler yapılır. Rahîm içinin incelenmesinin ardından miyomlar alınır. Ortalama 1 saat ile 1,5 saat arasında tamamlanan kapalı miyom ameliyatına, gerekli olduğu takdirde açık ameliyat olarak devam edilebilir.