Gebelikte Beslenme İstanbul
Hayatın her döneminde olduğu gibi hamilelik döneminde de sağlıklı ve dengeli beslenmek çok önemlidir. Bebek anne adayının beslenmesinden doğrudan etkileneceği için annenin bebeğine verebileceği en kıymetli hediye dengeli ve sağlıklı beslenmesi olacaktır. Bebeğin zihinsel ve bedensel gelişimi henüz anne karnındayken başlar. Bu sebeple, gebelikte de hayatın her döneminde olduğu gibi dengeli bir beslenme biçimini benimsemekte fayda vardır, strese girmeye gerek yoktur. Temel bazı beslenme alışkanlıklarını kazanmak gebelikte dengeli beslenme konusunda yeterli olacaktır. Bu alışkanlıklar aşağıda sıralanmıştır.
Anne adayları az az ve sık sık beslenmelidir. Hamilelik döneminde günde 3 ana ve 3 ara öğün yemek önemlidir. Bu şekilde sık beslenilirse hem açlık hissedilmez hem de gereksiz kilo alımı engellenir. Gebeliğin ilk aylarında görülen bulantı ve kusma şikayetlerinde de azalma görülür.
Anne adaylarının bol su tüketmesi önemlidir. Günde ortalama 15-20 bardak su içilmesi gerekir. Gebelikteki en önemli gıda sudur. Bol su tüketmek bebeğin suyunun azalmasını engeller ve erken doğum ihtimalini düşürür. Yapılan bazı bilimsel çalışmalara göre bol su tüketen annelerin bebeklerinin daha kilolu olduğu gözlemlenmiştir.
Balık yemek dengeli beslenme açısından çok önemlidir ve haftada en az 2 defa balık yenmesi önerilir. Omega 3 ve omega 6 vitaminleri açısından zengin olan balık, bebeğin beyin gelişimini destekler. Ancak bazı balık çeşitlerinin tüketilmesi bebeğe zarar verebilir. İçeriğinde ağır metalleri bolca bulunduran balıklar bu dönemde tüketilmemelidir. Çünkü toksik maddeler plasenta yoluyla anneden bebeğe geçip bebeğin bilişsel, motor, konuşma ve görme yeteneklerini olumsuz etkileyebilir. Bu besinlerin arasında midye en tehlikelisidir. Midye dışında mezgit, levrek, lüfer, barbunya, kefal ve kalkan da riskli balık türleri grubuna girmektedir. Hamsi, istavrit, palamut, uskumru, ton balığı, alabalık, sardalya gibi balıklar ise gebelikte güvenle tüketilebilir.
Ayrıca günde 2 adet ceviz, 8-10 adet badem, fındık tüketilmesi önerilir. Omega 3 ve omega 6 gibi doymamış yağ asitleri açısından zengin olan bu besinler bebeğin zeka gelişimini destekler, ayrıca annenin kan şekerini düzenler. Bunun yanında demir, folik asit ve kalsiyum desteği sağlar.
Bunların dışında, anne adayları kalsiyum ve D vitamini içeren besinlerin tüketimini artırmalıdırlar. Bebeğinizin sağlıklı kemik ve dişlere sahip olması için günlük en az 1000 mg kalsiyuma, 600 ıu D vitaminine ihtiyaç vardır. Kalsiyum ve D vitamini içeren besinler aşağıda görülebilir:
- 1 su bardağı tahıl ürünü……20-1000 mg kalsiyum
- 1 su bardağı süt……………..300 mg kalsiyum, 100 ıu vitamin D
- 1 kase yoğurt………………..235 mg kalsiyum
- 1 dilim peynir………………220 mg kalsiyum
- 85 gr somon balığı………….180 mg kalsiyum, 450 ıu vitamin D
- 100 gr haşlanmış ıspanak……145 mg kalsiyum
- 1 su bardağı portakal suyu—–350 mg kalsiyum, 100 ıu vitamin D
- 1 adet haşlanmış yumurta…….40 ıu vitamin D
Hamilelikte folik asit bakımından zengin gıdalar tüketilmeye dikkat edilmelidir. Özellikle gebeliğin ilk 3 ayında günlük 400 mikrogram folik asite ihtiyaç vardır. Çünkü folik asit, nöral tüp defekti gelişimini engeller. Folik asit, tahıl ürünleri, kuru baklagiller, narenciye ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Bu besinler günlük tüketimi hamilelik döneminde önemlidir. Beslenme yeterli olsa dahi gebelikten önce ve gebeliğin ilk 3 ayında mutlaka dışardan folik asit takviyesi yapılmalıdır.
Demir yönünden zengin olan gıdaları yine bu dönemde tüketmekte fayda vardır. Çünkü hamilelik boyunca demir ihtiyacı çok artar. Bu dönemde günlük ortalama 1000 mg demire ihtiyaç vardır. Demir yönünden zengin gıdalar arasında kırmızı et, balık, tavuk, tahıl ürünleri, baklagiller, ıspanak, pekmez, kuruyemiş, meyve, yumurta ve peynir bulunur. Bu gıdalar yeterli miktarda tüketilse bile gebelik döneminde oluşan fizyolojik kansızlığın önüne geçilemez. Çünkü gebelikte vücut sıvısı yaklaşık % 60 oranında artar ve fizyolojik kansızlık neredeyse tüm gebelerde görülür. Bu yüzden tüm gebelerin gebeliğin 16. haftasından sonra dışardan demir takviyesi almaları önerilir.
Dengeli beslenme alışkanlığı aslında gebelikten önce kazanılması gereken bir alışkanlıktır. Ama gebeliğin hiçbir dönemi sağlıklı beslenme alışkanlığını kazanmak için geç değildir. Sağlıklı beslenme sağlıklı anneler, sağlıklı anneler sağlıklı bebekler, sağlıklı bebekler ise sağlıklı bir toplum demektir.