Doğumun Belirtileri

    Doğumun Başladığı Nasıl Anlaşılır?

    Doğumla ilgili anne adaylarının merakla beklediği ve tedirgin olduğu konuların en başında doğumun yaklaştığını nasıl anlarım gelmektedir. Bu belirtiler kişiden kişiye değişse de genel olarak doğumun başladığını belli eden işaretler hemen hemen aynı olmaktadır. Uzmanlar doğumun yaklaştığını belli eden belli başlı işaretleri şöyle sıralamaktadır:

    1. Nişan Gelmesi
    2. Sancılar/Kasılmalar
    3. Suyun Gelmesi
    4. Rahim Ağzında Değişim
    5. İdrara Çıkmanın Azalması
    6. Bebeğin Aşağı İnmesi
    7. Enerjik ve Mutlu Hissetme

    Nişan Kanaması

    Hamilelik süresince kalın bir mukus tabakası rahim ağzını kapatmaktadır. Böylece rahim içine dışarıdan bakteri girişi engellenmektedir. Doğum yaklaştıkça rahim ağzında incelmeler ve genişlemeler oluşmaktadır. Bundan dolayı da bu mukus tabakası kanlı bir şekilde atılmaktadır.

    Nişanın gelmesi doğumun hemen olacağı anlamı taşımaz nişan geldikten sonra 1-7 gün içinde doğum beklenmektedir.

    Sancılar/Kasılmalar

    Hamileliğin son aylarında ağrılarda şiddetlenmektedir. Genellikle kasık bölgesinde ve karın bölgesinin altında meydana gelen düzensiz ağrılar yalancı sancı olarak bilinmektedir. Braxton-Hicks olarak adlandırılan bu sancılar doğuma hazırlık sancıları olarak tanımlanmakta ve esas doğum belirtileri arasında yer almamaktadır.

    35.haftadan itibaren başlayabilen bu hazırlık sancıları, günde 10 kereye kadar 5-10 saniyeden 60 saniyeye kadar sürebilen kasılmalar şeklindedir. Karında hissedilmektedir. Bu sancıları gerçek doğum sancılarından ayıran temel özellik düzensiz olmalarıdır.

    Gerçek doğum sancıları Braxton-Hicks sancılarına göre çok daha düzenli ve şiddeti giderek artan şekildedir. Bel ve kasıklarda hissedilmektedir. En önemlisi rahatsız edecek ve acı verecek şekilde olan bu gerçek doğum sancıları 5 dakikada bir ya da 10 dakikada 3 kez geliyorsa doğuma az bir zaman kalmış olduğunu bilmek gerekir.

    Suyun Gelmesi

    Doğum belirtileri arasında en sık rastlanan ve halk arasında suyun gelmesi olarak bilinen bu olay, esasında bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısı ile dolu kesenin sancı ve kasılmalar ile birlikte yırtılması sonucu gözlemlenen durumdur. Bu kese üst bölgelerden küçük küçük yırtılmışsa su sızıntı şeklinde gelebilmekte ve anne adayı bunu idrar kaçırıyorum şeklinde yorumlayabilmektedir. Bu sıvı bazen de bardaktan dökülürcesine çok fazla şekilde gelebilmektedir. Her iki durumda da annenin acil bir şekilde hastaneye gitmesi tavsiye edilmektedir.

    Amniyon sıvısı, koyu ve kıvamlı değil su gibi akışkan olup kendine has bir kokusu vardır ve rengi şeffaf ya da çok açık sarı olabilir.

    Rahim Ağzında Değişim

    Rahim ağzının, ancak kadın doğum doktorunun kontrolleri esnasında bağ dokusundaki yumuşama, incelme ve genişleme şeklinde fark edebileceği durumdur. Rahim ağzında meydana gelen gelişmeyi doktor muayenesinde anlamak mümkündür. Rahim ağzında 10 cm civarı meydana gelen genişleme doğum için gerekli olan genişleme miktarıdır.

    İdrara Çıkmanın Azalması

    Hamilelikte anne adayları sık sık idrara çıkmaktadırlar. Bunun sebebi ise bebeğin başının doğum kanalına yerleşmesidir. Bebeğin başı doğum kanalına yerleştiğinden dolayı rahim idrar torbasına baskı yapmaya başlamaktadır. Fakat doğum yaklaşınca rahim aşağıya iner ve idrar torbasına baskı yapmaz. Böylece anne adayı da eskisi gibi sık sık tuvalete çıkmaz. Doğumdan 1 ya da 2 hafta önce rahim aşağı inmektedir. Ancak ikinci doğumunu yapacak olan anne adaylarında bu durum doğumdan 1 gün önce gerçekleşmektedir.

    Bebeğin Aşağı İnmesi

    Doğum belirtileri dendiğinde ilk aklan gelen belirtilerden biri de bebeğin aşağı inmesi durumudur. Hamileliğinin son ayında etraftaki pek çok doğum yapmış annenin “karnın düşmüş, bebek aşağı inmiş. Bugün yarın gelir bu bebek” diye yaptığı tahminlerin esası bebeğin doğabilmek için içinden geçmek zorunda olduğu kanala girmesi durumudur. Bebeğin kanala girmesi ile genelde ilk hamileliğini yaşayan anne adayları son haftalarda bir rahatlama, hafifleme hissetmektedirler.

    Enerjik ve Mutlu Hissetme

    Doğum belirtileri arasında en ilginç olanıdır. Doğumun başlamasına az bir zaman kala anne adayları kendilerini enerji dolu hissetmektedirler.

    Hangi durumlarda doktorunuzu aramalısınız?

    1. Gerçek doğum sancıları başladığında doktorunuzu aramanız gerekmektedir. Ama hastaların en büyük sıkıntısı yalancı doğum sancısı ile gerçek doğum sancısını ayırt etmekte zorlanmalarıdır. Aslında yalancı doğum sancısı ile gerçek doğum sancısının ayırımı çok basittir. Eğer sancılarınız düzenli aralıklarla geliyorsa, şiddeti ve süresi giderek artıyorsa ve ağrılar dinlenmekle geçmiyorsa gerçek doğum sancılarınız başlamıştır.
    2. Suyunuz geldiyse hemen doktorunuzu aramanız gerekmektedir. Genelde önce sancılar başlamakta, su sonradan gelmektedir. Ama bazı hastalarda sancı olmadan sadece su gelebilmektedir. Bu suyun miktarı az da olabilir çok da olabilir. Su gelmesi akıntı ile karıştırılmamalıdır. Su gelmesi “farkında olmadan idrar kaçırmış” gibi bir hisse neden olmaktadır. Sıvının kıvamı, rengi idrara benzer. Su geldikten belli bir süre sonra genelde sancılar kendiliğinden başlamaktadır. Eğer 24 saat içinde doğum sancıları kendiliğinden başlamazsa bebekte enfeksiyon riskinden dolayı suni sancı ile doğumu başlatmak gerekmekte ve antibiyotik profilaksisi uygulamak gerekmektedir. Ama bu sürecin hastanede kadın doğum doktorunuzun gözlemi altında geçirilmesi gerekmektedir.
    3. Su gelmesi ve gerçek doğum sancısı dışında eğer kanamanız varsa veya bebeğinizin hareketleri azaldıysa mutlaka kadın doğum doktorunuza bilgi vermeniz gerekmektedir.
    Randevu Alın!
    Bize Ulaşın
    Yol Tarifi