Histereskopik Septum Tedavisi İstanbul

    Günümüzde çeşitli problemleri beraberinde getirdiği düşünülen septumlara, genellikle ameliyatla müdahale edilmektedir. Adet ağrısı başta olmak üzere gebelik üzerinde olumsuz etkisi olan septum varlığı, histeroskopik septum tedavisi ile kolayca çözümlenebilmektedir. Op. Dr. Öznur Dündar Akın tarafından İstanbul’da yapılan histeroskopik septum tedavisi ile ilgili merak edilen tüm konulara ise bu içerikte yer verilmiştir.

    Septum Nedir?

    Füzyon defektleri içinde sık görülen defektlerden birisi olan septum, rahmin bir duvar yâda perde ile ikiye bölünmesi için kullanılan bir terimdir. Rahîm içinde yer alan boşlukta sağ ve sol şekilde ikiden ayrılmış bir görüntüye sebep olan septum defekti, uterusun en sık görülen doğumsal anomalisidir. Çatal rahîm olarak da bilinen rahîm içi perdesi( septum), anne karnında organların gelişim aşamasında meydana gelir.

    Septum Hangi Problemlere Yol Açar?

    Düşüklerde önemli rol oynadığı tespit edilen septum; çeşitli sebeplere yol açabilmektedir.

    Başta ağrılı cinsel ilişki olmak üzere;

    • Cinsel ilişkide zorlanma
    • Zor doğum yapmak
    • Tekrarlayan düşük yapmak
    • Ağrılı adet görmek
    • Kısırlık gibi çeşitli problemlere sebep olabilmektedir.

    Septumun Tanısı Nasıl Konur?

    Ultrasonografi, MR ve gerekli ise HSG ile rahîm incelenerek septumun tanısı koyulabilir.

    Histeroskopi Nedir?

    Tüplerin ve rahîm içinin optik kamera ile izlenmesi yöntemine histeroskopi denir. Cerrahi girişim ve tanı koyma için jinekolojide sıkça tercih edilen histeroskopi, aynı anda hem tedavi hem de tanı koymak için de kullanılan bir yöntemdir.

    Histeroskopi Nasıl Yapılır?

    Vajina girişinden kameralı bir alet ile yapılan histeroskopi işlemi, ekranda da izlenebilmektedir. Lokal anestezi yâda genel anesteziye ek olarak spinal anestezi de histeroskopi de uygulanabilmektedir. Rahîm ağzının açılması içinse hastaya işlem öncesinde ilaç verilebilmektedir. Buna ek olarak; rahmin içerisini net görmek için “özel bir sıvı” da rahme verilir.

    Histeroskopi İle Hangi Hastalıklar Tedavi Edilir?

    Önemli bir tanı aracı olarak bilinen histeroskopi, tedavi amaçlı da kullanılabilmektedir. Histeroskopi ile tedavi edilebilen hastalıklar ise;

    1. Septum, bikornis, hipoplazi ve arkuat gibi rahîm anomalileri
    2. Rahîm yapışıklıkları
    3. Endometrium kanserleri
    4. Aşırı kanamaya sebep olan polip yâda myomlardır.

    Septum Nasıl Tedavi Edilir?

    Rahîm içi perdesi olarak bilinen septumun tedavisi, çeşitli sağlık gerekçeleri baz alınarak yapılır. Histeroskopik septum rezeksiyonu işleminde myometrium kesisi yapılmamaktadır. Bunun sebebi ise istenen gebeliklerin normal doğum ile yapılmasını sağlamaktır.

    Tekrarlayan düşükler sonrasında uygulanan histeroskopik septum tedavisi sonrasında düşük riski azalmakta ve canlı bebek doğurma olasılığı da artmaktadır.

    Günümüzde rahîm içi perdesini kaldırmak için cerrahi yöntemler kullanılmaktadır. Histeroskopik septum rezeksiyonu yönteminde, rahme kadar iletilen bir kamera ve alet yardımı ile septum kesilir. Histeroskopik septum işlemi sonrasında ise tekrar testler tekrarlanır ve durum değerlendirilmesi yapılır.

    Randevu Alın!
    Bize Ulaşın
    Yol Tarifi