Tekrarlayan Başarısızlıklar
Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları, çiftlerin için hem üzücü hem de stresli bir durumdur. Bebek sahibi olmak için her defasında “umut” eden çiftlerin, yine bir başarısızlıkla karşılaşmasının altındaki faktörün belirlenmesi ve çözüme kavuşturulması gerekir. Böylece, gebeliğin oluşumunu engelleyen faktörlerin ortadan kalkması sonucunda “ gebelik şansı” artacak ve sağlıklı doğumlar gerçekleşecektir. Tekrarlayan başarısızlıkların nedenleri belirlendikten sonra uygulanan “tüp bebek destek tedavileri ve uygulamaları” ile gebelik şansının arttığı ise araştırmalar sonucunda da belirlenmiştir.
Tekrarlayan Ivf Başarısızlıklarında Uygulanan Güncel Teknikler Nelerdir?
Erkek faktörü baz alındığında tekrarlayan başarısızlıklar da tüp bebek tedavisi yardımcı uygulamaları ile çözümlenebilmektedir.
Sperm örneğinin incelenmesi;
- DNA kırıklıkları
- Dölleme yeteneği
- Hareket, sayı, şekil gibi birçok konu hakkında bilgi verir ve diğer incelemelerin yapılmasını sağlar.
Antioksidan ve vitamin tedavisinin gerekli olabildiği bu durumlarda hormon tedavisi ve sperm yapının uyarılmasını sağlayan işlemler de uygulanabilir. Buna ek olarak; azospermi vakalarında dahi “sperm elde etmek” için çeşitli yöntemler denenebilmekte ve gebeliğin oluşması sağlanabilmektedir.
IMSI (high magnification ICSI = büyük biyütmeli mikroenjeksiyon)
Mikroenjeksiyon işleminde kullanılacak spermlerin “binlerce kat büyütülüp” incelenmesi esasına dayanan IMSI tekniği, en iyi spermi seçebilmeyi sağlamaktadır. Mikroskop altında incelenen spermlerin her biri bir yumurtaya enjekte edilmekte ve gebelik şansı arttırılmaktadır.
Magnetik Sperm Seçimi (sperm mıknatısı)
Oligospermi, astenospermi ve teratospermi gibi vakalarda kullanılan magnetik sperm seçimi ile “en kaliteli spermlerin” seçilmesi, diğer yöntemlere nazaran daha başarılıdır. Magnetic Activated Cell Sorter (MACS) teknolojisinin kullanıldığı bu yöntemle, düşük dölleme kapasiteli spermler keşfedilir ve elimine edilir.
Preimplantasyon Genetik Tarama ( Preimplantation Genetic Screening:PGS)
Embriyoların uterusa yerleştirilmeden önce kromozomların anöploidi dediğimiz kromozomal açıdan değerlendirilmesi işlemine, preimplantasyon genetik tarama denir. PSG ile anomali gözlenmeyen embriyolar tespit edilir ve ana rahmine transfer edilir.
PGD Preimplantasyon Genetik Tanı
Kisttik fibrozis, talesemi, dengeli yapısal translokasyon riski taşıyan çiftlere uygulanan PGS, kromozomal olarak anormal bir embriyo oluşumu başta olmak üzere, düşükleri, medikal problemli bir çocuğun doğumunu engelleyebilmektedir.
Embriyo Yapıştırıcı
Embriyonun rahme tutunması ile ilgili problemlerde embriyo yapıştırıcı adı verilen embriyo glue tekniği uygulanmaktadır. Özel sıvılar ile katetere alınan embriyolar, özel besleyici sıvılar ile rahme verilir.
Transfer için seçilen embriyolar transfer kataterine yüklenir iken özel sıvılar ile birlikte katatere alınmaktadır. Bu özel sıvı rahim içi ve embriyolar arasında uyumu sağlamaktadır. Bu özel besleyici sıvılar içerisine katkı maddeleri konularak embriyonun rahme yapışması artırılmaya çalışılmaktadır.
Ofis Histeroskopi
Uterin faktörün değerlendirilmesi için ise ofis histeroskopisi yapılabilmektedir. Altın standarta sahip olan histeroskopi, rahmin içini değerlendirmeye yarar. Anestezi olmadan ofis şartlarında uygulanabilen ofis histeroskopisi ile uterin sorunları tespit edilebilir.
- Rahim içi adezyon alanları
- Polipoid gelişimler
- Uterus septum gibi uterus anomalileri
- Endometrial hiperplazi
- Endometrit gibi çeşitli durumlar da yine ofis histeroskopisi ile görülüp, tedavi edilebilmektedir.
Ayrıca, rahim içi hücrelerini uyandıran bazı işlemlerde histeroskopi esnasında yapılabilmektedir.