Tekrarlayan Vaginitler – Op.Dr.Öznur Dündar Akın

Tekrarlayan Vaginit Tedavisi İstanbul

Kadınlar; anatomik yapı gereği “enfeksiyon ve hastalıklara” karşı, daha açık ve korunmasız” olabilmekteler. Hayatının bir döneminde; “en az 1 kez” vajinit ile karşı karşıya kalan kadınlar, çeşitli şikayetlerle kadın doğum doktorlarına başvururlar. Çeşitli sebeplerden ötürü karşılaşılan vajinit, tedavi edilse dahi “yeniden” oluşabilmektedir. Zira, “tekrarlayan vajinitlerin”, üreme sistemlerine etki etmesi sonucunda da yine bir takım hastalıklar ve problemler, gün yüzüne çıkabilmektedir. Bu nedenle; üreme sistemlerine sıçramadan tedavi edilmesi gereken kadın hastalıkları listesinde yer alan vajinit problemi, mutlaka kadın doğum uzmanı tarafından incelenmeli ve gerekli tedavileri yapılmalıdır. Vajinit nedir, vajinit belirtileri nelerdir, vajinitin sebepleri nelerdir, tekrarlayan vajinitler nelere sebep olur, vajinit tedavisi nasıl yapılır gibi birçok sorunun yanıtını bulabileceğiniz bu içerikte, tekrarlayan vajinitler ile nasıl başa çıkılacağı konusunda da detaylı bilgilere yer verilmektedir.

Vajinit Nedir?

Günümüzün kadın hastalıkları listesinde “görmeye” alışkın olduğumuz vajinit, vajinada meydana gelen iltihabı ifade etmek için kullanılır. Kadınların 1/3’ünde görülme sıklığı olan vajinit problemlerinin tedavisi ise oldukça kolaydır ve kısa sürede yapılır.

Vajinite Sebep Olan Faktörler Nelerdir?

Vajinitin oluşmasında bir takım “faktörler” vardır ve bu faktörlerin birleşmesiyle de vajinit şikayeti, daha da şiddetli bir hale dönüşebilir. Örneğin; başta vajinanın normal dengesinin bozulmasından doğan” vajinit hastalığına” ek olarak, “temizliğe dikkat etmemek” de eklendiğinde vajinitin semptomları da “hastalığın şiddetini” arttıracaktır.

Berrak , sıvı akışı şeklinde gelen sıvılar “normal” olarak kabul edilirken “kokulu, mukuslu ve donuk” gelen sıvılar ise “normal” kabul edilmemektedir. Zira, bunlara ek olarak kaşıntı, kötü kokulu idrar yapmak gibi bir takım şikayetlerle birlikte “vajinadan gelen sıvılar”, vajinit olarak tanımlanmaktadır.

Antibiyotik kullanımı, spermistler, vajinal duş almak, menopoza girmek, sık cinsel ilişki kurmak ve hormon düzeylerindeki değişiklikler “vajinit sebepleri” olarak sayılabilmektedir. Ayrıca, üşütme ve enfeksiyon kapma sebebiyle de “vajinit” ile sıkça karşılaşılabilir..

Vajinit Belirtileri Nelerdir?

  • Kötü kokulu akıntınız varsa
  • Uzun süredir “akıntınız” şikayet edilecek boyutlara ulaştıysa
  • Vajinada daima ıslaklık söz konusuysa
  • Cinsel ilişkide ağrı hissi
  • Kasık bölgesinde ağrı
  • İdrar yaparken yanma gibi çeşitli belirtiler, “vajinitin” varlığını bize işaret eder.

Vajinit Tanısı Nasıl Konur?

İdrarda yanma başta olmak üzere, cinsel ilişkide ağrı yada kötü kokulu idrar yapma gibi şikayetler ile kadın doğum uzmanlarına başvurduğunuzda “kadın doğum uzmanı “ , vajinit tanısı koymak için gerekli testleri ve tetkikleri isteyecektir. Genelde “vajinadaki akıntıların incelenmesi ve şikayetlerin dinlenmesi” ile koyulan vajinit tanısı, tüm tahlil ve tetkikler sonucunda netleşir.

Vajinit Tipleri Nelerdir?

Mantar Enfeksiyonu

Vajinitin en sık görülen tipi olan “mantar enfeksiyonu” , kandidiyaz olarak da bilinir. Candida tarafından tetiklenen mantar enfeksiyonu, vajinaya yerleştiğinde ve üremeye devam ettiğinde vajinit belirtileri de gün yüzüne çıkar. Antibiyotik kullanımı ve şeker hastalığına bağlı olarak gelişen mantar enfeksiyonu, tekrar eden vajinit türleri arasında yer alır.

Vulva yanması ve kaşıntı ile kendini gösteren “mantar enfeksiyonu”, beyaz topak halinde vajinal akıntı ile ortaya çıkar. Vajinal ilaç yada tablet ilaçlarla çözümlenebilen mantar enfeksiyonunun tekrarlayan vajinit enfeksiyonlarına dönüşmemesi için doktorunuz “vajina temizliği” konusunda da sizi bilgilendirecektir.

Bakteriyel Vajinoz:

Balıksı bir koku ve  akıntı görüldüğünde ise bakteriyel vajinözden şüphelenilir. Zira, vajinada doğal ortamda bulunan “bakterilerin” bir anda çoğalması sonucunda meydana gelen “bakteriyel vajinöz” kaynaklı vajinitin tedavisi de antibiyotik ile sağlanır. Krem yada jel reçete edilen bakteriyel vajinöz geçmez yada tekrarlarsa “ başka enfeksiyon “ varlığını değerlendirmek üzere doktorunuz sizi “tekrar” muayene edecektir.

Trikomoniyazis:

Cinsel ilişkiden dolayı kaynaklanan trikomoniyazis vajinitini, trikomonas vajinalis oluşturur. İdrar yaparken yanmadan vulva yanmasına, kızarıklıktan tahrişe kadar birçok belirtisi olan trikomoniyazis, cinsel yolla bulaşan hastalıkların görülme sıklığını da arttıran bir vajinit tipidir. Metronidazol tek doz ilaç kullanımı ile tedavisi yapılan trikomoniyazis hastalarının eşleri de mutlaka doktor kontrolüne gitmelidir.

Atrofik Vajinit:

Kadınlık hormonlarının seviyelerinin düştüğü zamanlarda görülebilen atrofik vajinitin kaynağı, enfeksiyon değildir. Menopoz ve emzirme gibi durumlarda da meydana gelebilen atrofik vajinit; kuruluk ve yanma ile kendini belli eder. Vajinal krem ve tabletler ile tedavisi sağlanan atrofik vajinitte” hormon testlerine” bakılarak diğer tedavi de seçenekleri de değerlendirilir.

Vajinit Tedavisi Nasıl Yapılıyor?

Vajinitin tedavisi, vajinitin ne derecede olduğu ve semptomlarıyla belirlenmelidir. Bu nedenle, semptomları kaldırmaya yönelik “ilaç” kullanımı doktor tarafından mutlaka reçete edilir. Buna ek olarak vajinal kremler yada jeller de yine vajinit tedavisinde sık başvurulan tedavi yöntemleridir.

Tekrarlayan Vajinit Enfeksiyonlarınızdan Op. Dr. Öznur Dündar Akın ile Kurtulun!

Vajina iltihaplanması olarak bilinen vajinitin ortaya çıkış sebebi, belirtileri ve diğer olgular; “doğru” değerlendirildiğinde ve “doğru” tedavi sağlandığında, vajinitin tekrarlama olasılığı yok denecek kadar azdır. Bu nedenle; tekrarlayan vajinit enfeksiyonlarınız varsa ve vajinitten “tamamen” kurtulmak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Randevu Alın!
Bize Ulaşın
Yol Tarifi