Kolposkopi – Op.Dr.Öznur Dündar Akın

Kolposkopi İstanbul

Günümüzde rahim ağzında ve rahim bölgesinde çeşitli hastalıklarla karşılaşabilmekteyiz. Hastalıkların sebepleri, neden olabileceği diğer hastalıklar ve kanserleşme risklerini ise “erken dönemde” tespit etmek, yaşam kalitemiz için oldukça önemlidir. HPV başta olmak üzere rahim ağzında, vagende yada vulvada meydana gelen tüm hastalıkların tanısının konmasında ise kolposkopi büyük rol oynamaktadır. Kolposkopi nedir, kolposkopi neden yapılır, kolposkopi ile nerelere bakılır, kolposkopi nasıl yapılır gibi birçok sorunun yanıtını içeriğimizde bulabilirsiniz. İstanbul kolposkopi fiyatları ve daha fazla bilgi için Op. Dr. Öznur Dündar Akın ile iletişime geçebilirsiniz.

Kolposkopi Nedir?

Işıklı bir alet olarak tanımlanan kolposkopi; rahim ağzının görüntüsünü büyüterek muayene yapmaya izin verir. Vagen ve vulvayı da daha yakından muayene etme imkanı tanıyan kolposkopi, jinekolojik masada yapılan bir işlemdir.

Kolposkopi Kimlere Yapılır?

  • HPV’li hastalara
  • Gebelere ( anormal smear)
  • Anormal serviks görünümüne sahip kişilere
  • Anormal smear sonucu olan hastalara
  • Smear testinde ASCUS, LSİL, HSİL, AGUS, CİN1, CİN2, CİN3 çıkan hastalara, kolposkopi biyopsi eşliğinde yapılabilir.

Erken dönem rahim ağzı kanseri bulguları olan hastalara da yapılabilen kolposkopi, doktorun gerekli gördüğü durumlarda yapılabilen bir işlemdir.

Kolposkopi İle Nerelere Bakılır?

Günümüzde kolposkopi işlemi, serviks kanserleri için sıkça tercih edilmektedir. HPV etkisi şüphesiyle yapılan smear testinin anormal çıkması durumunda ise kolposkopi yapılır.

Kolposkopi ile;

  • squa- columnar junction (skua- kolumnar bileşke)”alanı izlenebilir.
  • Serviks yani rahim ağzındaki damarlanmanın artışına bakılabilir.

Kolposkopi Nasıl Yapılır?

Kadın doğum masasına sırt üstü yatmanızın ardından kolposkopi işlemi başlatılır. Rahim ağzınızın rahat görünmesi için özel aletler, rahminize yerleştirilecektir. Tuzlu su ile rahim ağzı yada vagendeki akıntılar temizlendikten sonra rahim ağzınız, özel bir sıvı ile yıkanacaktır. Rahim ağzınızın yıkanması ise “sorunlu doku yada hücrelerin” tespit edilmesi içindir. Eğer ki rahim ağzınızda ve vagen bölgesinde “sorunlu” dokular söz konusu ise “ beyazlaşmalar” başlayacaktır. Patolojiye göndermek üzere beyazlaşan alanlardan örnek alınır ve incelemeler başlatılır.

Ağrılı bir işlem olmayan kolposkopi işlemi sırasında genel anesteziye gerek duyulmaz. Ancak, hastanın kendini rahat hissetmesi için sedasyon yada anestezi seçenekleri de değerlendirilebilinir. Rahimdeki dokuyu ezmeden “biyopsi” örnekleri alabilen punch biyopsi aletleri, kolposkopide sıkça kullanılır.

Kolposkopi Sonrası

Kolposkopi sonrası rahim kanalından alınan endoservikal küretaj parçacıkları patolojiye gönderilir ve sonuçlar 2-3 gün içinde alınır. Anormal durumların olduğu vakalarda ise “değişimlerin şiddetine “ bağlı olarak; yakılma, dondurulma, LEEP yada konizasyon tedavi seçenekleri hastaya sunulur.

Randevu Alın!
Bize Ulaşın
Yol Tarifi