Genital Siğil Tedavisi İstanbul

    Cinsel yolla bulaşabilen hastalıklar arasında yer alan siğiller, genital bölgede ortaya çıktığında genital siğil olarak adlandırılırlar. Human Papilloma virüsü ile ortaya çıkan siğil, verrükaya adı altında genital bölgede görülür. Cinsel partner sayısı fazla olan kişilerde sık görülen genital siğil, çeşitli hastalıklara da sebebiyet verebilir. Genital siğil nedir, neden oluşur, nasıl bulaşır, tanısı nasıl konur, risk faktörleri nelerdir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir gibi birçok sorunun yanıtını içeriğimizde bulabilir ve genital siğil tedavisi seçenekleri hakkında da bilgi edinebilirsiniz.

    Genital Siğil Nedir?

    Cinsel ilişkiyle bulaşma sıklığı yüksek olan hastalıklar arasında yer alan HPV, genital bölgede ortaya çıktığında genital siğil olarak adlandırılır. Enfeksiyon yapma potansiyeli oldukça yüksek olan genital siğiller; genelde oral, anal yada vajinal cinsel temasla bulaşmaktadır.

    Genital Siğilin Bulaşmasında Risk Faktörleri Nelerdir?

    • Erken yaşta ilişkiye girmek
    • Farklı partnerlerle cinsel deneyimler
    • Korunmasız cinsel ilişkiler
    • Cinsel ilişkiyle bulaşan enfeksiyonlara daha önce yakalanmış olmak
    • Bağışıklık sistemi zayıflığı gibi çeşitli risk faktörleri, genital siğilin ortaya çıkma ihtimalini daha da arttırmaktadır.

    HPV Enfeksiyonu Vücudun Hangi Bölgelerinde Görülür?

    Human papilloma, vücudun çeşitli bölgelerinde görülebilir. Anatomik olarak açıklamak için kadın ve erkeğe göre HPV’nin görülebileceği yerleri aşağıda detaylandırdık.

    Kadınlarda;

    • Perianal bölge
    • Vajina
    • Dış genital bölge
    • Serviks yani rahim ağzı

    Erkeklerde;

    • Perianal bölge ve dış genital bölge

    Genital Siğil Belirtileri Nelerdir?

    HPV’nin sebep olduğu genital siğiller, “illa ki belirti verecektir” diye bir kaide yoktur. Hiç belirti vermeden de ilerleyebilen genital siğillerle karşılaşabilmekteyiz. Ancak; deri üzerinde kabarık, yassı şeklinde, pembe ve kahve tonlarında et benine benzeyen kabartılar söz konusu ise genital siğilden söz etmek mümkün olabilir. Milimetrik olabilen genital siğiller bir süre sonra birkaç santime de ulaşabilir. Nodül olarak görülen genital siğillere ise genelde immunsupresif kişilerde yani bağışıklık sistemi baskılanan hastalarda rastlanılır.

    Kadında genital siğil belirtileri

    İç genital bölgede yer alan siğiller, kanamaya sebebiyet verebilir. Dış genital bölgedeki genital siğiller ise “kaşıntılar” ile kendini belli edebilir. Cinsel ilişki esnasında da kanayabilen genital siğillerin bulaşıcı olabileceği ihtimalini göz önünde bulundurmalı ve prezervatif ile cinsel birliktelik kurmaya özen göstermelisiniz.

    Erkeklerde genital siğil belirtileri

    Testis başta olmak üzere; kasık ve makat bölgesinde görülebilen genital siğiller, nadir olsa da anüs veya idrar yolunda da oluşabilir.

    Genital Siğilin Tanısı Nasıl Konur?

    Şüpheli cinsel birliktelik sonrasında HPV bulaşması söz konusu olursa, lezyonun görülme süresi 3 hafta ila 24 aydır. Kişinin bağışıklık sistemi başta olmak üzere başka enfeksiyonların varlığı ise HPV’nin ortaya çıkışını hızlandırabilir. Genital siğilin tanısı ise fiziki muayene ile doktorun isteyebileceği HPV testi gibi testlerle konur.

    HPV Testi ile Tanı

    Anogenital siğilin varlığı, klinik muayene ile tespit edilebilirken atipik yani normal dışı görünümü olan vakalarda histopatolojik inceleme gerekebilir. Alınan doku örneğinde, eş zamanlı olarak HPV tipi değerlendirilebilir. Smear testi incelemesi ise klinik olarak siğil görülmeyen kadın hastalar için uygun olabilir. PCR ile HPV-DNA varlığına bakıldıktan sonra net sonuç belirlenebilir. Erkekte de yine multiplex PCR test ile üretral sürüntü alınır ve HPV varlığı değerlendirilebilir.

    Genital Siğilin Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Genital siğilin tedavisi, doktor ve hastanın ortak kararı sonucunda yapılır. Genital siğil tedavisi için kullanılan yöntemler, ilaçlar ve kremler de genital siğilin derecesine ve bulunduğu alana göre değişiklik gösterebilir.

    • Siğillerin cerrahi olarak çıkartılması (Eksizyonel yöntemler)

    Anogenital siğillerin yoğun ve iri kümelenmeler ( büyük kondilomlar) olması halinde cerrahi yöntemlere başvurulur. Eğer ki, genital sistemin görünür kısımlarında “büyük kondinomlar” varsa, eksizyonel yöntemlerle büyük parçalar çıkarılır ve medikal tedavilere ek olarak destrüktif yöntemlerle tedaviye devam edilir. Genel anestezi ve lokal anestezi altında yapılan cerrahi işlemlerde büyük kondilomalar “kesilerek” çıkartılabilir.

    • Yakıcı yöntemler ile siğil tedavisi (Destrüksiyon)

    Elektrokoterizasyon (Elektrokoagülasyon, elektirikle yakma) 

    HPV odaklarının lokal anestezi altında yakılması işlemi, bipolar koter ile yapılır. Dış genital organlarda “görünen” kondilomların yok edilmesi için ideal bir yöntem olan elektrokoterizasyon işleminin tekrar edilmesi gerekebilir.

    Kriyoterapi (Dondurma)

    Likit nitrojen ile lezyon başta olmak üzere lezyon çevresini dondurma esasına dayalı olan kriyoterapi, genital siğil tedavisinde sıkça kullanılır. Elektrokoterizasyon yöntemine nazaran daha ağrısız ve kolay uygulanabilen kriyoterapi için anestezik ilaç yada enjeksiyon dahi gerekmez.

    CO2 (Karbondioksit) lazer ablasyonu

    Genital siğillerin tedavisi karbondioksit esaslı laser destrüksiyon ile sağlanabilir. İz kalma ihtimalinin neredeyse yok olduğu bu tedavi yönteminde “lokal anestezi” uygulanmaktadır.

    Randevu Alın!
    Bize Ulaşın
    Yol Tarifi