HPV Enfeksiyonu ve Aşısı İstanbul

    Cinsel yolla bulaşan Human papilloma virüsü, genital bölgede siğillere sebep olabilmektedir. 100’den fazla tipi bulunan HPV enfeksiyonu, vücudun değişik yerlerinde de kondilom çoğalmasını tetikleyebilir. Kadınlarda HPV’nin en sık görüldüğü bölge ise genital bölge olmakla birlikte anal bölgede de görülebilir. HPV enfeksiyonu ve aşısı ile ilgili hazırlanan bu yazıda  HPV nedir, nasıl bulaşır, belirtileri, teşhisi ve tedavisi ile ilgili konulara değinilmiştir.

    Hpv Nedir?

    Aktif bir cinsel yaşantısı olan kişilerde görülme sıklığı yüksek olan HPV virüsü, bulaşıcıdır. Kişiden kişiye cinsel ilişki ve oral yolla bulaşabilen HPV virüsünün tipleri, kanserle ilişkilendirilebilmektedir. Zira, ağız kanseri vakalarının %99’unda HPV değeri pozitif çıkmaktadır.

    HPV bulaştıktan sonra 2-3 ay içinde siğil oluşumları izlenebildiği gibi oluşumların süresi kişiden kişiye değişebilir. Erkeklerde skrotum ve anorektal kanserlerin nedenleri arasında sayılabilen HPV virüsü, önemli sağlık sorunlarına da yol açabilir.

    Hpv Nasıl Bulaşır?

    100’den fazla türü olan HPV, kişinin bağışıklık sistemine göre hemen ortaya çıkar yada çıkmaz. Cinsel ilişki ile kolayca bulaşan HPV virüsünde, prezervatifin kullanım sıklığının yanı sıra nasıl kullanıldığı da önemlidir. Örneğin, her ilişkinizde yeni prezervatif kullanıyor olsanız dahi, aynı prezervatif ile hem anal hem de vajinal ilişki yaşarsanız yine HPV’ye ile karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle; prezervatifin tek bir bölgede kullanımına dikkat etmek gerekir. Ayrıca, enfekte olmuş bir genital bölgeye oral yolla temas edilmesi de yine HPV’ye yakalanma riskini arttıracaktır.

    Hpv’nin Belirtileri Nelerdir?

    • Gözle görülmeyen hücresel değişikliklerle ortaya çıkan HPV, smear testi ile de saptanabilmektedir. Aynı zamanda, siğil oluşumu ile de kendini belli eden HPV enfeksiyonu, kondiloma akuminata olarak ortaya çıkabilir.
    • HPV, genelde ikincil enfeksiyonların sebep olduğu kaşıntı ve ülserasyonlar ile birlikte saptanabilir. Vulva, anüs ve sünnet derisi bölgelerinde rastlanır.
    • Üretrada bulunan siğiller; idrar yapma esnasında kan görülmesine yada yanmaya sebep olabilirler.
    • Vajina ve anal bölgede ise küçük çaplı lezyonlar olarak belirti vermeye başlayabilirler.

    Hpv’nin Teşhisi Nasıl Yapılır?

    Genelde, rahim ağzı kanseri teşhis testleri ile kadınlarda saptanan HPV, erkeklerde daha geç tespit edilir. Erkekler, siğil oluşumu sonrasında doktora başvurmaktadır.

    • Asetik asit uygulaması ile lezyonların soluk plaklarlara dönüştürülmesi ile de HPV teşhis edilebilir.
    • Smear testi incelemesi ile HPV’nin tespit edilmesi, genelde siğilin gözle görülmediği durumlarda kullanılır. PCR ile HPV- DNA varlığının incelenmesinin ardından net tanı konabilir.

    Hpv’nin Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Genital bölgede oluşan siğillerin tedavisi için çeşitli yöntemler tercih edilebilir. Cerrahi yöntemler ve ilaç tedavileri ile yok edilebilen genital siğillerin hangi tedavi ile yok edileceği doktorun fiziki muayenesi ile yapılır.

    Siğillerin eksizyonel yöntemler ile çıkartılması

    Anogenital siğiller yoğun ve iri ise cerrahi yöntemlere başvurulması gerekebilir. Genital bölgede görünür kısımlarda “büyük kondinomlar” söz konusu ise eksizyonel yöntemlerle büyük parçalar çıkarılıp medikal tedavilerle birlikte desktrüftif yöntemlere başvurulur. Lokal yada genel anestezi ile yapılan cerrahi işlemlerde büyük kondilomalar kesilmek suretiyle deriden alınabilir.

    Elektrokoterizasyon (Elektrokoagülasyon, elektirikle yakma) 

    Bipolar koter ile siğil yakma işlemi, dış genital organlarda görünen kondilomların yok edilmesi için yapılır.

    Kriyoterapi (Dondurma)

    Likit nitrojen ile lezyon ve lezyon çevresini donduran kriyoterapi yöntemi, ağrısız bir işlemdir. Anestezi gerektirmeyen kriyoterapi işlemi, genital siğillerin cerrahi dışındaki yöntemlerle yok edilmesini amaçlar.. .

    CO2 (Karbondioksit) lazer ablasyonu

    Karbondioksit esaslı laser destrüksiyon ile yapılan genital siğil tedavisi sonrasında iz kalma ihtimali yoktur. Lokal anestezi altında uygulanan CO2 ablasyonundan sonra herhangi bir komplikasyon oluşma ihtimali de yok denecek kadar azdır.

    Hpv Aşısı İle Hpv’den Korunun!

    Profilaktik özelliği sebebiyle virüsle karşılaşılmadan önce yapılması gereken bir aşı olan HPV aşısı, güvenli bir aşıdır. Canlı virüs içermeyen HPV aşıları, hastalığa ise neden olmazlar. Cinsel aktivite öncesinde ve çocukluk dönemlerinde bile uygulanması önerilen HPV aşısı, genelde 3 doz olarak yapılır. Amerika, Avrupa ve Avusturalya’da zorunlu aşı programına dahil edilen HPV aşısı ise Türkiye’de isteğe bağlı olarak uygulanan aşılardandır.

    Randevu Alın!
    Bize Ulaşın
    Yol Tarifi