Histereskopik Polip Alınması İstanbul

Kadın hastalıklarında tanı koyma ve cerrah tedavi yapma konusunda sıkça tercih edilen histeroskopi yöntemi ile polip vb. gibi oluşumlarda kolaylıkla alınabilmektedir. Kadın vücudunda çeşitli sebeplerden ötürü ortaya çıkan polipler, çeşitli belirtiler verebilir ve bir takım sorunlara neden olabilir. Jinekolojik muayenesi esnasında genellikle “tesadüfen” tespit edilen polipler, türünün belirlenmesinin ardından ya çıkarılır yâda gözlem altına alınır. İstanbul’da histeroskopik polip alınması işlemini yapan Op. Dr. Öznur Dündar Akın tarafından hazırlanan bu içerikte; histeroskopi nedir, nasıl yapılır, histeroskopi ile hangi hastalıkların tanısı konur ve tedavisi yapılır gibi çeşitli soruların yanıtlarını bulabilecek ve poliplerin histeroskopi ile alınması hakkında da detaylı bilgilere erişebileceksiniz.

Histeroskopi Nedir?

Rahîm içinin ve tüplerin, rahime açılan kısmının optik kamera ile izlenmesine histeroskopi işlemi denir. Tanı koyma ve cerrahi girişim yapmaya olanak tanıyan histeroskopi, günümüzde sıkça tercih edilmektedir.

Histeroskopi Nasıl Yapılır?

Rahîm ağzından özel aletlerle girilerek yapılan histeroskopi işlemi, kamera ile an ve an izlenebilmektedir. Lokal anestezi yâda genel anestezi tercih edilerek yapılan histeroskopi işlemi için hastaya, spinal anestezi de uygulanabilir.

Rahîm ağzının yeterli kadar açılması için hastaya işlem öncesinde ilaç verilebilir. Çünkü, bazı durumlarda; histeroskopi cihazının geçeceği kadar rahmin açılması gerekli olabilir. Rahîm içerisini daha net görmek amacıyla “sıvı” da yine rahme verilebilir.

Histeroskopi İle Hangi Hastalıklar Tedavi Edilir?

Rahîm içi patolojilerinin ve diğer durumların tanısı için histeroskopi, önemli bir tanı aracıdır. Aynı zamanda tedavi amaçlı da kullanılabilen histeroskopi ile çeşitli hastalıkların tedavisi çok kolay bir şekilde yapılabilmektedir.

Histeroskopi ile tedavi edilen hastalıklar;

  • Rahîm içerisindeki yapışıklıklar
  • Aşırı kanamalara yol açan polip yâda myomlar
  • Septum, bikornis, arkuat, hipoplazi gibi rahîm anomalileri
  • Endometriumda görülen erken evre kanserlerdir.

Rahîm içine kaçan spirallerin çıkarılması, tüp bebek başarısızlığının araştırılması, tekrarlayan düşüklerin sebeplerinin tespit edilmesi ve anormal histerosalpingografi bulgularının kesinleştirilmesi için Histeroskopi yapılabilir

Histeroskopik Polip Alınması İşlemi Nasıl Yapılır?

Ses tellerinde, bağırsaklarda, rahîm ağzında ya da içinde sıkça karşılaşılan iyi huylu tümörler, polip olarak adlandırılabilir. Yerleştikleri alana göre farklı şikâyetlere sebep olabilen polipler, çoğunlukla şikâyete neden olmazlar. Başka bir rahatsızlığın araştırılmasında ya da jinekolojik muayene ile tesadüfen fark edilebilen polipler, bazı kişilerde “önemli” şikâyetlere de sebep olabilirler.

  • Adet düzensizlikleri
  • Ara lekelenmeler
  • Menopoz sonrası kanama
  • Kanama miktarında artış ve renginde değişiklik gibi çeşitli problemlere sebep olabilen polipler, jinekolojik muayene ile hemen teşhis edilir.

Jinekolojik muayene yâda histeroskopi ile “net” olarak görülebilen poliplerden “ biyopsi” alınır ve incelenmesi için patolojiye gönderilir. Rahîm ağzında yâda içinde yer alan tüm poliplerin çıkarılması içinse histeroskopi yöntemi, günümüzde sıkça tercih edilen bir yöntemdir.

Lokal ya da genel anestezi altında yapılan histeroskopiyle polip alma işlemi sonrasında hasta, 30 dakika sonra kendine gelir ve rutin hayatına dönebilir. Antibiyotik ve ağrı kesici ile hazırlanan reçetesi ile aynı gün taburcu edilen hasta, operasyon sonrasında dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgilendirilir.

Randevu Alın!
Bize Ulaşın
Yol Tarifi