Endometriozis Tedavisi İstanbul

    Çikolata kisti olarak bilinen ve kısırlığa sebep olduğu düşünülen endometriozis, rahîm hastalıklarından birisidir. Üreme çağı hastalığı olarak anılan endometriozis, endometrium dokusunun rahîm dışında herhangi bir alana yerleşmesiyle ortaya çıkar. Hiç çocuk sahibi olmamış kadınlarda sık görülen endometriozis, genetik aktarıma diğer aile bireylerine geçebilir. Asıl sebebi tespit edilemeyen endometriozis hastalığının tedavisi de yine “kesin” değildir. Ancak, çeşitli tedavi seçenekleri ile endometriozisin tedavisi mümkün olabilmektedir. Endometriozis nedir, neden olur, belirtileri nelerdir, nasıl teşhis edilir gibi birçok sorunun yanıtını yazımızda bulabilirsiniz.

    Endometriozis Nedir?

    Rahim- yumurtalık ve tüpler, kompleks bir yapı içerisinde sistemik bir düzende çalışır. Endometriozis hastalığı ise rahîmde görülür ve kadınlarda çeşitli belirtilerle ortaya çıkar. Endometrium yani rahîm içi dokusunun farklı alanlara yapışması ve burada “sanki rahîmmiş “ gibi fonksiyon göstermesi üzerine endometriozis hastalığından şüphelenilir.

    Rahîm içi dokusu, kimi zaman alt karın organlarına yapışabilirken kimi zamanda karın zarına da yapışabilir. Aynı zamanda yumurtalıklarda büyüyen rahîm içi dokusu, bir süre sonra kistleşerek daha büyük belirtiler verir. Endometriozis hastalığının karnın alt bölgesinde yerleşim yeri ise aşağıdaki gibidir;

    • Yumurtalıklar
    • Rahmin yüzeyi
    • Tüpler
    • Rahmin arkasındaki boşluk
    • Kalın bağırsak ve rektum
    • İdrar torbası ve üreterler

    Endometriozis Belirtileri?

    Rahîm, hormondaki değişikliklerle şekillenir ve beyinden gelen sinyaller doğrultusunda fonksiyonel olarak görevini tamamlar. Ancak, rahmin dışında herhangi bir yerde yerleşim gösteren endometrium odakları, rahmi taklit eder. Adet ağrılarının şiddetli olması ise endometriozis şüphesini doğurur ki sebebi tespit edilemeyen adet ağrılarının kaynağı endometrium odaklarıdır. Temel belirtisi kasık ağrısı olan endometriozis hastalığı; cinsel ilişki esnasında yâda büyük abdest ve idrar yaparken bir takım belirtiler verir.

    Endometriozis hastaları genelde ağrıdan yakınır. Ancak, ağrı eşiği yüksek olan kişilerde endometriozis ağrıları görülmeyebilir.  Buna ek olarak, adet düzensizlikleri de endometriozis ile doğrudan ilişkili değildir. Zira, her ay düzenli adet gören bir kadında da endometriozis hastalığı görülebilmektedir.

    Endometriozis Neden Olur?

    Endometriozis hastalığının oluşmasına sebep olan faktörler hala tam olarak netleştirilememiştir. Ancak; endometriozis tanısı konan hastaların çoğunda benzer klinik tablolar söz konusudur. Bu nedenle, endometriozisin olası sebepleri için aşağıdaki başlıklar geçerli olabilir.

    • Bağışıklık Sistemi Zayıflıkları Ve Geriye Doğru Adet Görme

    Adet döngüsü esnasında endometrium hücreleri geriye doğru gittiği zaman tüplerden geçer ve karın içine dökülür. Bağışıklık sisteminin zayıf olmasına bağlı olarak geriye giden bu endometrium hücreleri “karın içindeki organlara veya karın içi zarına” yapışır ve büyümeye başlar. Zira, endometriozis olmayan çoğu kadında da meydana gelebilen “adet kanının tüplerden geçmesi ve karın boşluğuna” dökülmesi durumu, bağışıklık sistemi tarafından temizlenir. Bu nedenle; bağışıklık sistemiyle endometriozis hastalığının ilişkisi, hala araştırmacılar tarafından inceleniyor.

    • Dolaşım Sistemi Veya Lenfatik Sistem Aracılığıyla Yayılma

    Endometriozisin neden oluştuğuna dair teorilerden birisi de dolaşım sistemi yâda lenfatik sistemden endometrium hücrelerinin vücuda yayılmasıdır. Göz, akciğer, göbek deliği gibi birçok alanda görülebilen endometrium odakları ise bu teoriyi açıklayabilir nitelikte bir bulgudur.

    • Genetik Yatkınlık

    Endometriozise sebep olabilecek “sorumlu gen” henüz bulunamamış olsa da genetik yakınlık faktörünün, endometriozisin görülmesinde etkin rol oynadığı düşünülüyor. Çünkü, endometriozis tanısı konmuş bir kadının, kendi kızında yâda kızının çocuklarında yine endometriozis hastalığına rastlanılmaktadır.

    • Çevresel faktörler

    Kanserde dahi etkin rol oynayan çevresel faktörler; endometriozisin oluşumunu tetikleyebilir. Üreme sistemini ve bağışıklık sistemini etkileyebilen çevresel faktörler sebebiyle, endometriozis ortaya çıkabilir.

    Endometriozis Nasıl Teşhis Edilir?

    Ağrılı adet, idrar yaparken yanma, cinsel ilişki sırasında ağrı, hamile kalamama, sebepsiz kasık ağrıları gibi çeşitli problemlere neden olan endometriozisin tanısı oldukça zor konulur. Zira, endometriozis hastalığı, yumurtalıklarda yâda diğer alanlarda kistleşmedikçe, tespit edilmesi zor bir hastalıktır. Endometriozisin tablosu herkeste hafif, orta yâda şiddetli seyredebildiği için hastalık, erken yâda geç tespit edilebilir. Genelde sebepsiz karın ağrıları ve kasık bölgesindeki iğne batması hissi ile doktora giden kadınlar, diğer kadın hastalıklarının dışlanmasının ardından endometriozis olabileceği şüphesi ile ileri muayene ve testlere tabi tutulur. Eğer yapılan testler ve tahlillerde de “ağrıların kaynağı” tespit edilemez ise laparoskopi ile karın içi ve üreme sistemleri incelenir. Böylece; endometrium yapışıklıkları, ameliyat sayesinde çıplak gözle tespit edilir ve aynı ameliyat içerisinde tedavi edilebilir.

    Endometriozis (Çikolata Kisti) Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Endometriozis tanısı konduğunda; hastalığın derecesine, gebelik planlanmasına ve diğer hastalıklara bağlı olarak tedavinin planlanması yapılır. Hastalığın seyri şiddetli ise ve gebeliğe engel olacak derecede ise ameliyat seçeneği tercih edilir. Genel anestezi altında yapılan endometriozis ameliyatı, laparoskopik yöntem ile yapılır.

    Endometriozis için ilaç tedavisi

    Endometriozis ağrısı dediğimiz “kasık ağrısı yada karın ağrısı” gibi durumlar için doktorunuz, Apranax, Majezik gibi ilaçları sizlere reçete edebilir. Ancak; doktorunuz mevcut sağlık durumunuzu kontrol edecek ve sizlere bu ilacı daha sonra reçete edecektir. Ağrıların geçici tedavisi için önerilen ağrı kesiciler, hastalığı tedavi etmemektedir. Buna ek olarak, hormonları etkileyen ilaçlar da endometriozis ağrılarını dindirebilir, ancak tedavi seçeneği olarak değerlendirilemezler.

    Rahmin Alınması İle Tedavi

    Tekrarlayan endometriozis vakaları söz konusu olduğunda ve ağrının şiddeti arttığında, geriye tek çare olarak rahmin alınması kalır. Rahmin alınması ile tedavi seçeneği, çocuğu olmuş ve artık gebelik düşünmeyen kadınlar için önerilir.

    Randevu Alın!
    Bize Ulaşın
    Yol Tarifi