Endometrial Hiperplaziler İstanbul
Rahim iç duvarını döşeyen endometrium duvarının aşırı kalınlaşması olarak bilinen Endometrial hiperplaziler; hücre yapılarına göre sınıflandırılmaktadır. Basit, kompleks, atipisi olmayan yada atipili olarak sınıflandırmaya alınan Endometrial hiperplaziler; tedavi edilmediği zaman ise sınıflandırılmasına göre kanser riski taşıyabilirler. Endometrial hiperplaziler alanında teşhis ve tedavi gerçekleştiren Op. Dr. Öznur Dündar Akın ise bu içerikte Endometrial hiperplaziler nedir, neden oluşur, kimler Endometrial hiperpilaziler konusunda risk altındadır, Endometrial hiperplazilerin tanısı ve tedavisi nasıl yapılır gibi birçok soruya ise yanıt verdi.
Endometrial Hiperplaziler Nedir?
Endometriyal hiperplaziler;
- Endometriumun bez yapılarının mimari ve sitolojik bozuklukları ile karakterize olan
- Endometrium kanseri için öncülük yapabilen yada eş zamanlı kanserle birlikte görülebilen “geri dönüşümlü” lezyonlar olarak ifade edilebilir.
Patolojik ve morfometrik yöntemlerle tiplendirilen Endometrial hiperplaziler, östrojenik stimülasyon sonucu ortaya çıkan endometriumun hiperplastik gelişimi olarak da adlandırılabilir. Endometrium duvarının kalınlaşmasını anlamına gelen Endometrial hiperplazi, östrojen etkisinin progesteron hormonuyla karşılanmaması durumunda ortaya çıkar. Bu nedenle, rahimdeki kanama, progesteron hormonuyla değil östrojenle kalınlaşan rahmin duvarının dökülmesiyle ortaya çıkar.
4 farklı türde ortaya çıkan Endometrial hiperplazilerde;
- Basit atipisiz türünde kanser gelişim riski %1,
- Kompleks atipisizlerde kanser gelişim riski %3
- Basit atipililerde kanser gelişim riski %9
- Kompleks atipililerde kanser gelişim riski ise %29 olarak bilinmektedir.
Kimler Endometrial Hiperplaziler İçin Risk Altındadır?
- Menopoz öncesi dönemdeki kadınlar
- Aylık adet döneminde gecikmeler yaşayan kişiler
- Obeziteler
- Şeker hastalığı tanısı konmuş kişiler
- Polistik over hastaları
- Progesteron ile karşılanmamış uzun dönem östrojen kullanımına devam eden kişiler
Endometrial Hiperplazilerin Tanısı Nasıl Konur?
Ultrasonografi
Endometrial hiperplazilerin tanısı için ultrasonografiden faydalanılmaktadır. Uterus duvar kalınlığı milimetrik olarak ölçüldükten sonra Endometrial hiperplazilerin varlığı netleştirilir.
Biyopsi
Biyopsi, bilindiği üzere sürüntü yada parça alınması işlemidir. Rahim içinden alınacak hücrelerin patolojide incelenmesinin ardından Endometrial hiperplazilerin varlığı netleştirilir.
Dilatasyon ve Küretaj
Rahim ağzının genişletilmesinden sonra endometrium duvarından örnek doku alınır. Patolojinin alınan dokuyu incelemesi ve raporlaması ardından Endometrial hiperplazilerin tanısı konur.
Histeroskopi
Rahim içine ışıklı ince boru şeklinde girilir ve şüpheli alanlardan örnek toplanır. Patolojinin alınan örnekleri mikroskop altında incelenmesi sonrasında Endometrial hiperplazilerin tanısı net olarak konur.
Endometrial Hiperplazilerin Tedavisi Nasıl Yapılır?
Endometrial hiperplazi de atipi yoksa hormonal tedavi yapılabilmektedir. Östrojeni karşılamak için her adet döneminde 10 gün boyunca progesteron desteği sağlanır ve 3 ay sonra kontrol biyopsisi yapılır.
Kompleks atipili olan kişilerde ise rahim kanseri olma olasılığı göz önünde bulundurularak rahmin alınması hastaya önerilebilir. Çocuk istemi olmayan hastalarda rahmin alınmasının ardından patolojik incelemeler başlatılır ve kanser saptanırsa tedavi de ona göre şekillenir. Ancak, hastanın çocuk istemi varsa anestezi altında küretaj yapılır ve daha sonra yüksek dozlarda progesteron tedavisine başlanılır. Doğum sonrasında ise rahmin alınması tekrar önerilebilir.
Endometrial Hiperplazilerden Nasıl Konulur?
- Kilo vermek, Endometrial hiperplazilerden korunmada büyük rol oynar.
- Düzenli adet görmüyorsanız, rahim duvarının aşırı kalınlaşması söz konusu olabilir. Bu nedenle, progesteron tedavisine başlamayı geciktirmeyin.
- Menopoz döneminde ise östrojen ilaçlarına ek olarak progesteron alımına özen gösterin.