Genital Siğiller – Op.Dr.Öznur Dündar Akın

Vajina çevresinde, içinde, rahim ağzında ve anüs etrafında bulunabilen genital siğiller; cinsel yolla bulaşan virüsler kapsamında değerlendirilir. Sıklıkla koyu kahverengi renkte olan genital siğiller, kibrit çöpü başı gibi farklı boylarda lezyonlar olarak adlandırılırlar. Koparıldığında kanayan ve daha sonra yayılan genital siğiller tiplerine ve neden oldukları hastalıklar sebebiyle mutlaka tedavi edilmesi gereken hastalıklar sınıflamasına girerler. İçeriğimizde HPV tipleri ve HPV’nin neden olduğu hastalıklar ile ilgili önemli bilgilere ulaşabilirsiniz.

HPV Tipleri Nelerdir? HPV’ler Hangi Hastalıklara Sebep Olurlar?

Kanserle ilişkilendirilen ve ilişkilendirilmeyen olarak ikiye ayrılan genital HPV tipleri, aşağıdaki gibidir;

Yüksek Riskli HPV: Rahim ağzında kanser öncüsü lezyon olarak bilinen TİP 16-18 başta olmak üzere kansere yol açan bu grup, yüksek riskli HPV olarak bilinir. Karsinojenik HPV olarak adlandırılan TİP 16-18 haricinde, TİP 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73 ve 82 de yüksek riskli HPV tipleri olarak bilinir.

Düşük Riskli HPV: Basit cilt lezyonlarına yol açan HPV’ler TİP 6-11 ‘dir. Düşük riskli HPV tiplerinin diğerleri ise 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72 ve 81 ‘dir.

Hangi HPV Tipi, Genital Siğillere Sebep Olur?

Cinsel temasla geçen bir hastalık olarak bilinen kondiloma yani genital siğile, HPV TİP6 ve 11 sebep olur. Ayrıca, 40-42-43-44-54-61-72-81-89’larda genital siğile sebebiyet verebilir.

Genital Siğil Nasıl Bulaşır? Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Ciltten- cilde oral, anal ve genital cinsel temas ile bulaşan genital siğiller; oral seks yapıldığında ağız mukozasına bulaşabilir. Genital siğilin bulaşmasından sonra ortaya çıkışı ise kişiden kişiye farklılık gösterir. Bulaşma sonrasında genelde ilk 8 hafta içerisinde ortaya çıkan genital siğiller, bağışıklık sisteminin durumuna göre ileriki tarihlerde de görülebilir. Kadınlarda HPV virüsü, %40 dolaylarında bulaş olmasına rağmen siğil oluşumuna sebep olmayabilirler. Bağışıklık sistemi ile doğrudan ilintili olan HPV’de, %20 oranda agresif lezyonlar görülebilir.

Genital Siğilin Tanısı Nasıl Konulur?

Genital siğiller, genital mukozadan kaynaklanan düz, papüler yada pedünküle yapılar olarak bilinir. Genelde şikayet oluşturmayan genital siğiller, bulundukları yer ve boyut sebebiyle kaşıntı yada ağrıya sebep olabilirler. Kadınlarda genelde introitus yani vajina girişinde yer alan genital siğiller, anüs veya genital bölgenin diğer kısımlarında da görülebilir. Genital siğil teşhisi genelde klinisyen tarafından gözle muayene ile konulmaktadır. İncelemeler esnasında siğil;

  • Şüphe varsa
  • Standart tedavilere yanıt vermiyorsa
  • Tedavi sırasında da ilerliyorsa
  • Lezyonu tipik değilse
  • Renkli, şişkin ve yaralı görünümde ise
  • Hastanın bağışıklık sistemini baskılanmışsa biyopsi ile tanı yapılmalıdır.

Genital Siğilin Tedavisi Nasıl Yapılır?

HPV virüsünden kaynaklanan genital siğillerin tedavisi medikal ve cerrahi yöntemler ile yapılmaktadır. Medikal tedavilerin yetersiz kalacağı siğiller için cerrahi tedaviler kesin çözüm sağlayabilir.

Cerrahi Tedaviler

  • Elektrokoterizasyon

Elektrokoterizasyon ile tek seferde “kalıcı” olarak yok edilebilen siğillerin tedavisinde lokal anesteziye başvurulur. Koterize edilen alanlarda iz kalma ihtimali yok denecek kadar azdır ve 20 gün sonra iyileşme görülür.

  • Kriyokoter

Lezyonları doğrudan destrükte etmeyi hedefleyen kriyokoter, dondurma işlevi görür. Dermatologların sıkça kullandığı kriyokoter yöntemi haricinde sprey kullanılarak da siğiller dondurulabilir.

  • Laser

Lezyonların lazer ışınları ile yok edildiği bu yöntemde, diğer cerrahi yöntemler gibi başarı sunar.

Randevu Alın!
Bize Ulaşın
Yol Tarifi