Kadın Kısırlığı Tedavisi – Op.Dr.Öznur Dündar Akın

Kadın Kısırlığı Tedavisi İstanbul

Fizyolojik ve anatomik yapı sebebiyle kadın üreme sistemi, çok farklı işleyişe sahip bir sistemdir. Hamile kalmak bile birçok faktöre bağlıdır ve bu faktörlerin oluşması içinde hormonlardan rahmin mukozasına kadar tüm koşulların “uygun” olması gerekmektedir. Bu nedenle, infertilitede kadın faktörü, başta fizyolojik yapı olmak üzere detaylı değerlendirilmesi gereken bir konudur. İstanbul kadın kısırlığı nedenleri ve tedavisi alanında hizmet veren Op. Dr. Öznur Dündar Akın; kadın infertilitesi nedir, nedenleri nelerdir, tanısı nasıl konur, tedavisi nasıl yapılır gibi birçok sorunun yanıtını bu içerikte sizlerle paylaşmaktadır.

Kadın İnfertilitesi Nedir?

Hormonal bozukluklardan rahîm içi patolojilere kadar çeşitli sebeplerle “gebeliğin oluşmamasına”, kadın kaynaklı infertilite denir.

Kadın İnfertilitesinin Nedenleri Nelerdir?

Gebeliğe engel teşkil edecek durumların birleşmesi ile meydana gelen infertilite hali, hem erkek hem de kadın için geçerli bir durumdur. Kadın üreme sisteminde meydana gelebilen “rahîm patolojileri, yumurtlama problemleri, , rahîm ağzı sorunları” gibi çeşitli faktörler; gebeliğin oluşmasını zorlaştırabilir. Bu nedenle, kadın kaynaklı infertilitenin nedenlerini daha detaylı olarak incelemek gerekebilir.

  • Mîyomlar

Rahîm içi patolojileri sınıflamasına dâhil edilen miyomlar; boyut, şekil yâda sayı olarak kişilerde değişiklik gösterebilir. Doğurganlık çağındaki kadınlarda daha sık görülen miyomlar, rahîm iç kavitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Rahîmde yâda rahîm dışında yerleşen miyomların alınması ise cerrahi operasyonlar ile mümkündür.

  • Endometriozis

Endometriumun rahîm dışında başka bir yere yerleşmesi ve daha sonra “fonksiyon” göstermesi, endometriozis hastalığına neden olur. Ektopik doku olarak bilinen endometriozis odakları, infertiliteye yol açabilmektedir. Her adet döneminde “rahmi taklit eden” endometriozis hastalığı, bulunduğu bölgede yer alan nedbe dokusunun, kistlerin ve yapışıklıkların gelişmesine sebep olur.

CA125 hormonu yüksekliklerinde şüphelenilen endometriozis hastalığının tedavisi ise cerrahi müdahalelerle birlikte medikal tedaviler ile sağlanır.

  • Over Kistleri

Yumurtalıklarda yerleşim gösteren “içi sıvı dolu keseciklere”, over kisti denir. Doğurganlık çağında sık görülen over kistleri, yumurtlamayı bozabilmektedir. Jinekolojik muayene esnasında saptanabilen over kistleri, incelendikten sonra aspire edilir yâda çıkarılır.

  • Polikistik Over Sendromu

FSH, LH yüksekliği ile kendini belli eden polistik over sendromunda; erkek tipi kıllanma, obezite, adet düzensizlikleri, akne problemleri sık görülür. Yumurtlama düzensizliklerine sebep olan polistik over sendromu, gebe kalmayı da zorlaştırır. Multidisipliner bir yaklaşım ile tedavisi yapılabilen polistik over sendromlu hastaların birçoğu tedavisiz de gebe kalabilir.

  • Pelvik Yapışıklıklar (Adezyonlar)

Skar dokular ve fibrotik dokular; pelvik yapışıklıkları olarak adlandırılmakla birlikte gebeliğe engel olan faktörler arasında sayılabilirler. Yumurtalık, rahîm ve tüplerin çevresinde görülen pelvik yapışıklıklara; geçirilen ameliyatlar, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve pelvik enflamatuar hastalıklar sebep olabilmektedir. Açık yâda kapalı cerrahi yöntemle “yapışıklıklar”, tedavi edilebilmekte ve gebelik şansı arttırılabilmektedir.

Kadın kısırlığına neden olan diğer faktörler ise;

  • Prematür over yetmezliği
  • Rahîm kaynaklı sorunlar
  • Genetik yatkınlıktır.

Kadın Faktörlü İnfertilitenin Tedavisi

1 yılı aşkın bir süredir devam eden korunmasız ilişkilerin büyük bir çoğunluğuna “gebelik” görülür. Eğer ki, düzenli ilişkiye rağmen “bebek sahibi” olunamıyor ise hem erkeğin hem de kadının; infertilite tanısında kullanılan testleri yaptırması ve infertilite açısından değerlendirilmesi gerekir.

Kadın kaynaklı infertilite tanısı;

  • Ovulasyon testi
  • LH pikini gösteren idrar testi
  • Progesteron içeren kan testi
  • Histerosalfingografi yani rahîm filmi
  • Hormon testleri ile konulabilir.

Kadından kaynaklanan kısırlık durumunu netleştirmek için ileri düzey tanı testleri de uygulanabilmektedir.

Kadın kaynaklı infertilite tedavisinde ise çeşitli yöntemler denenmektedir. Örneğin, gebeliğin oluşması için tüplerin açılması gerekiyor ise “histeroskopi başta olmak üzere; HSG filmi, laparoskopik ameliyat” gibi çeşitli yöntemlerle tüplerin açılması sağlanabilir. Bu nedenle, kadın kaynaklı infertilitenin tedavisi de “sahip olunan sorunun çözümüne yönelik” yapılmalıdır.

Randevu Alın!
Bize Ulaşın
Yol Tarifi