Aşılama Tedavisi İstanbul

    Rahîmle yâda sperm taşıyıcı kanallarla ilgili bir problem olduğunda aşılama tedavisi, “gebeliğin oluşmasını” yüksek oranlarda sağlayan bir yöntemdir. Kısırlık tedavilerinde uygulanan ilk tedavi yöntemlerinden birisi olan aşılama tedavisi, erkek ve kadın için ayrı prosedürleri içermektedir. Op. Dr. Öznur Dündar Akın tarafından hazırlanan bu içerikte; aşılama tedavisi nedir, kaç gün sürer, aşılama tedavisi kimlere yapılır, aşılama tedavisi aşamaları nelerdir gibi birçok sorunun yanıtını bulabilir ve aşılama tedavisinin başarısı hakkında da daha detaylı bilgilere erişebilirsiniz.

    Aşılama Tedavisi (Artificial İnseminasyon) Nedir?

    Kadında “bir tüpün” açık olması şartı olan aşılama tedavisinde; erkekten alınan spermlerde önemli rol oynar. Çünkü, erkeğin spermlerinin özel yöntemlerle yıkanıp hazırlanması ve daha sonra rahim içerisinde bırakılması gerekmektedir.

    Her ay kendiliğinden oluşan bir adet yumurtanın sayısını iki ya da üçe çıkarılmasını sağlayan “iğneler ya da haplar” ise kadına verilir. Yumurtaların çatlama zamanının ayarlanmasından sonra ise spermler, özel bir kanül ile rahîm içerisine bırakılır.

    Aşılama Tedavisi Kaç Gün Sürer?

    Yaklaşık olarak 10 ila 12 günlük bir süreç alan aşılama tedavisinde, hem erkek hem de kadın işleme alınır. Yumurtalıkların uyarılması ise günlük yapılan gonadotropin iğnelerine yâda klomene ihtiyaç duyulur. Yumurtaların olgunlaşmasından sonra ise çatlatma iğnesi yapılır.

    Spermiogram örneğinin içindeki prostaglandin ve semen proteinleri gibi olası alerjenlerin uzaklaştırılmasından sonra semen örneği hazırlanır ve kateter yardımı ile rahmin üst- iç kısmına enjekte edilir.

    Aşılama Hangi Durumlarda Yapılır?

    Aşılama tedavisinin şartı; tüplerden 1 tanesinin açık olmasıdır. Eğer ki kadında her iki tüp yâda bir tüp açık olursa aşılama tedavisi planlanabilir.

    • Hareketli sperm sayısı en az 5 milyon /ml altındaysa
    • Açıklanamayan kısırlık söz konusu ise
    • Vajinusmus sebebiyle cinsel ilişki kurulamıyor ancak bebek sahibi olunmak isteniyorsa
    • Hafif endometriozis olgusunda
    • Sineşi gibi rahîm ağzı problemleri varsa aşılama tedavisine başlanabilir.

    Aşılama Tedavisi Öncesinde Yapılan Testler Nelerdir?

    Aşılama tedavisi,  şartları taşıyan çiftlere uygulanan bir tedavi şeklidir. Bu nedenle, çiftlerden detaylı bir sağlık taraması istenebilir.

    Spermiogram testi: 3 gün cinsel perhiz sonrasında spermlerin incelenmesi için yapılan test, spermiogram testidir. Gebelik için sperm açısından herhangi bir problem olup olmadığına bakılan bu test ile (sperm kanallarındaki tıkanıklıklar) hakkında da bilgi sahibi olunabilir.

    Yumurtalık rezerv testleri: FSH, E2, AMH gibi yumurtalık rezerv testleri, âdetin 2.yâda 3.günü kana bakılarak yapılır. Yumurtalık antral folikül sayımı ise transvajinal ultrason ile yapılır ve yumurtalık rezerv testleri tamamlanır.

    • Adet sonrası tüplerin açıklığı ve genel durumunun incelenmesi
    • Rahîm duvarının değerlendirilmesi için HSG yapılması
    • Adet öyküsünün alınması
    • Luteinize hormon pik düzeyi ölçümünün yapılması ( yumurtalama döneminde)
    • Luteal fazda progesteron ölçümü ile ovulatuar fonksiyonun incelenmesi (âdetin 21.gününde)
    • TSH, açlık kan şekeri, Prolaktin gibi diğer testlerin yapılması ve ölçümlenmesi, aşılama tedavisi öncesinde istenebilir.

    Aşılama Tedavisinin Aşamaları Nelerdir?

    Bebek sahibi olabilmek amacıyla yapılan aşılama tedavisi, 3 aşamadan oluşur.

    Yumurta geliştirici gonadotropin iğneleri, günlük yapılır ve yumurtaların olgunlaşması beklenir. Yumurta takibinin yapılması ile yumurtalardan” 2 ila 3 tanesinin istenen düzeye eriştiği” tespit edilirse, HCG çatlatma iğnesi yapılır. Aynı zamanda, sperm örnekleri alınır ve istenen forma getirildikten sonra “rahme iletilmek üzere” bekletilir. Çatlatma iğnesi yapılmasından 35 ila 36 saat sonra ise hazırlanan sperm örneği, ince bir katater ile rahme bırakılır.

    Aşılama tedavisinde yapılan tüm bu işlemlerden sonra ise gebeliğin oluşup oluşmadığı 14 gün sonra belirlenebilir.

    Randevu Alın!
    Bize Ulaşın
    Yol Tarifi