İnfertil Çiftin Değerlendirilmesi İstanbul

    Belirli bir süre içerisinde “normal yollar” ile çocuk sahibi olamayan bu çiftler “infertil çift değerlendirmesi” kapsamına alınır ve çözüm yolları sebeplere göre planlanır. İstanbul infertil çiftin değerlendirilmesi konusunda adından sıkça söz ettiren Op. Dr. Öznur Dündar Akın’dan infertil nedir, infertilite sebepleri nelerdir, infertil çifte “infertil” tanısı nasıl konur, kadın yada erkekte infertilite nasıl saptanır, infertil çift nasıl değerlendirilir gibi merak edilen soruların yanıtlarını bulabileceğiniz bu içerikte “infertil çiftin tedavisi” hakkında bilgilere de erişebilirsiniz.

    İnfertil Nedir?

    Erkek yahut kadın yada her ikisinde oluşan birtakım hastalıklar yada sorunlar sebebiyle “ gebeliğin” uzun dönemde gerçekleşmemesine “infertil” denir. Halk arasında “kısırlık” olarak bilinen infertilite kesinleşirse tarafların birine yada her ikisine “infertil” tanısı konulabilir.

    Neden İnfertil Olunur?

    Uzun süredir “bebek müjdesi” bekleyen ancak bir türlü “o haberi” alamayan çiftler “infertilite” kapsamında değerlendirilir. Doğal yolla bebek sahibi olması pek mümkün olmayan infertil çiftlerin detaylı incelemesinde “infertilite sebepleri” kişiden kişiye değişiklik göstermiştir. Bu nedenle, “kısırlığın” tek bir sebebi olmamakla birlikte herkeste de farklılık göstermektedir. Genel olarak infertilite ile karşılaşılmasının sebepleri ise;

    • Yumurtlama problemleri ve kalitesizliği
    • Sperm azlığı / cansızlığı
    • Rahîm yâda idrar yolu enfeksiyonlarının sık sık geçirilmesi
    • Rahîm hastalıklarının “yumurta ve yumurtaya giden kanalları” tıkaması
    • Yumurtalık kistleri sebebiyle “yumurtalıkların alınması” veya geriye tek tüpün kalmasıyla “gebeliğin zorlaşması”
    • Genetik yatkınlık olarak bilinmektedir.

    Çifte İnfertil Tanısı Nasıl Konur?

    Çocuk sahibi olmak isteyip de bir türlü “gebelik” ile karşılaşmayan çiftlere “infertilite araştırması” yapılır. Hem kadın hem de erkeğin baz alınarak yapıldığı “infertil değerlendirilmesi” bazı test ve tetkikler içermektedir. Çiftlere yapılan bu tahliller ve testlerin incelemesinin ardından “infertil tanısı” konması mümkün olacaktır.

    NOT: “İnfertil tanısı” içerisinde değerlendirilmemesi gereken bir konu vardır. Tıbbi bir tedavi ile çözümlenebilen hastalık yâda durumlardan sonra “gebelik” oluşabilecekse bu çift “infertilite” kapsamında değerlendirilmez. Örn: tüplerin açılması için sıvı verildikten sonra “gebelik” oluşursa bu çift “infertil” olmayacaktır.

    Cinsiyete Göre İnfertil Çitin Değerlendirilmesi

    İnfertilitenin kadından mı yoksa erkekten mi kaynaklandığı daima merak konusu olmaktadır. Geçmişte infertilite “hep” kadınlara yüklenmiş olsa da günümüz tıbbi ve teknolojisi ile artık “erkekte infertilite” tanısı rahatça koyulabilmektedir. Bu nedenle, infertil çiftin değerlendirilmesi hususunda her iki çifte de belirli testler uygulanır ve sonuçlar analiz edilir.

    “İnfertil” şüphesi ile incelenmesi gereken çiftler ise 2 grupta incelenmektedir. İlk grupta “tedavinin uygulanmaması sonucunda gebeliğin söz konusu olmayacağı durumun “tespiti, ikinci grupta ise “tedavi uygulanmasa da gebeliğin oluşabileceğinin” tespiti yer alır.

    %30-40 erkek, %40-50 kadın kaynaklı infertilite olma durumu “her iki çiftte de “görülebilir. Ancak, %10- 15 dolaylarında da “açıklanamayan infertilite” de söz konusu ihtimaller arasındadır.

    1 yıl boyunca “gebelik” oluşmamış ise “araştırmalar” mutlaka çiftlerde başlaması gerekirken bazı çiftlerin 2. Senelerinde “hiçbir müdahaleye “ gerek kalmaksızın çocuk sahibi olabildiği görülmüştür. Bu nedenle, 1.yılı doldurduktan sonra “çocuk sahibi” olamıyorsanız doktorla görüşmeniz en iyi seçenek olacaktır. Ancak, gebelik yaş ilerledikçe düşük ihtimallerle oluşabileceği için 35 yaş üstü kadınların 6 ay içinde gebe kalamaması halinde doktora başvurması gerekir.

    Normal şartlarda bir çiftte “gebelik” için hiçbir problem olmadığında;

    • %20 olasılıkla ilk ay
    • %50 olasılıkla ilk 3 ay
    • %75 olasılıkla 6 ay
    • %85 olasılıkla 12 ay içinde gebelik oluşur.

    Yaş baz alındığında;

    • %85 olasılıkla 20-24 yaşlar
    • %78 olasılıkla 25-29 yaşlar
    • %63 olasılıkla 30-35 yaşlar
    • %52 olasılıkla 35-39 yaşları arasında “bir kadının” gebe olması beklenebilir. 

    İnfertil Çiftin Değerlendirilmesi Nasıl Yapılır?

    Kadın Faktörü

    İnfertilite şüphesiyle doktora başvuran birçok çiftte “kadın kaynaklı infertil” durumu görülebilmektedir. Genelde “yumurtlama” kaynaklı olmasıyla bilinen kadın kaynaklı İnfertilitede; adet döngüsü ve yumurtlama öncesinde, sırasında ve sonrasında “bozukluk” görülür. Ovulatuvar faktörü, anovulasyon gibi çeşitli türü olan “yumurtlama sorunları” çözülebilir ve çözülemeyen olarak ikiye ayrılabilir.

    Kadınlarda sık görülen infertilite sebepleri;

    • Rahmin yağ kaplaması ( şişmanlık sebebiyle)
    • Prolaktin hormonu yüksekliği
    • Polistik over hastası olmak
    • Yumurtalık tümörleri
    • Stres
    • Tiroidin az veya çok çalışıyor olması
    • Böbrek üstü bezlerinde meydana gelen hastalıklar
    • Karaciğer hastalıkları gibi “hastalıkların” varlığı olarak sayılabilir.

    Kadın infertilitesi konusunda sık karşılaşılan bir durum ise “tüplere” ait sorunlardır. Yumurta, sperm yada döllenmiş yumurtaya geçit vermek haricinde “epitel salgıları, enzimatik aktiviteleri, yumurtanın yakalanması, spermin taşınması “ görevini üstlenen tüplerde herhangi bir problem yaşanırsa “infertilite” meydana gelebilir. Tüplere ait sorunların haricinde rahimdeki problemlerde “infertilite sebepleri” arasında yer alabilir. Polipler, endometritler, enfeksiyonlar, rahim duvarındaki sorunlar, doğumsal rahim anomalileri ve rahim yapışıklıkları da “infertilite” için risk olarak kabul edilir.

    Kadın kaynaklı infertilite sebepleri söz konusu olduğunda “gebelik “için mutlaka tedavi gerekmektedir. İlaçla tüp tıkanıklığını açmak, yumurtlama sağlayıcı ilaç tedavileri, âdeti düzene sokmak adına yapılan ilaç tedavileri ile “kadın kaynaklı infertilite” sorununu ortadan kaldırmak mümkün olacaktır. Ancak, “tüm tıbbi tedavilere rağmen” hala gebelik oluşmuyor ise laparoskopik yöntem ile mutlaka batın için ve tüpler incelenecektir. Bunun sonucunda ise “tüplerin tamamen kapalı” olması gibi durumlarla karşılaşılırsa çift, “tüp bebek tedavisi” için yönlendirilir.

    Erkek Faktörü

    Kadında infertiliteye sebep olabilecek durumların araştırılmasından önce ilk olarak erkek faktörü dışlanmalıdır. Kadınlara nazaran erkek kaynaklı infertilite çok çabuk tespit edilebilmektedir. Bu nedenle, birazdan bahsedilecek “İnfertilitede erkeğin rolü” vakada söz konusu değilse “kadın faktörü” detaylı olarak değerlendirilmeye alınmalıdır

    Fiziksel muayene, hikâye ve semen analizi ile değerlendirme yapan doktor, yaş ve diğer durumlarda da “erkek” danışanı değerlendirilir. Çünkü, yakın zamanda geçirilen bir hastalık sebebiyle “sperm sayısında ve hareketliliğinde” değişimler meydana gelmiş olabilir. Bu nedenle “doğru “ bir infertil tanısı koymak için “erkek danışan” her açıdan değerlendirilir.

    Ultrason ile değerlendirilmeye alınan baba adayına “hormon testleri ve semen analizi” yapılır. Varikosel açısından da değerlendirilen baba adayında gerekli görülür ise “genetik test” de yaptırılır.

    Erkeğe İnfertilite Şüphesinde Hangi Testler Uygulanır?

    Ürolog, sperm kalitesini ve canlılığını değerlendirmek için semen analizini baba adayından talep eder. 3 ila 4 gün boyunca cinsel perhiz yapması istenen baba adayından alınan örnekler, laboratuvar ortamında değerlendirilir. Semen analizi sonucunda “sperm” hücresine rastlanılmaz ise “testisten biyopsi” alınmak suretiyle “detaylı araştırma” yapılır. Zira, “ testise gelen taşıyıcı kanallarda herhangi bir tıkanıklık” testiste spermin olmamasına sebep olabilir. Biyopsi ile testisten alınan spermler de herhangi bir canlılık yoksa ve azalma söz konusu ise genetik analizlerle “sebep” araştırılır.

    İnfertiliteye sebep olabilecek “üreme sistemi hastalıkları” ise ilaç tedavileri ile çözümlenir ki bu süreçten sonra “doğal bir şekilde “gebe kalınması mümkün olur. Ancak, “normal yollar ile “ gebe kalınması mümkün değilse “ canlı ve kaliteli spermler” alınarak “rahme” yerleştirilerek “gebelik” sağlanır.

    Randevu Alın!
    Bize Ulaşın
    Yol Tarifi