Tekrarlayan Düşük Nedir?

    Gebeliğin 20.haftasından önce istenmeyen bir şekilde spontan gelişen gebelik kayıplarına,” düşük” denir. Çeşitli sebeplerden dolayı meydana gelen düşüklerin incelenmesi “ilerde yeni düşüklerle karşılaşılması” konusunda önlem alınmasını sağlayabilir. Ardışık ilk üç aylık dönem kayıpları veya 1.trimesterda biri, 2.trimesterarda biri olmak üzere tekrar eden düşükler ise “tıbbi bir durum” olduğunu işaret edecektir. Bu nedenle, tekrarlayan düşük ile karşılaşılıyor ise doktorla görüşmek ve tekrarlayan düşüklerin sebeplerinin araştırılması en doğru seçenek olacaktır.

    Son adet döneminin ilk günüden yaklaşık 5,5 ila 6 hafta arasındaki bir embriyoda kalp atışı başlar, kalbi atmadan önce büyümeyi bırakırsa da düşük meydana gelmiş demektir. Gebelik kaybının gebeliğin hangi haftasında olduğu ise önem arz eder.

    Tekrarlayan Düşüklerin Nedenleri Nelerdir?

    Genetik anormallikler, gebeliğin düşükle sonuçlanmasına sebep olabilmektedir. Bu nedenle, tekrarlayan düşüklerin altında genetik faktörlerin yatıp yatmadığını araştırmak, bir sonraki gebeliğin düşükle sonuçlanmasına engel olacak tedavileri almayı sağlayabilir.

    Sürekli düşük yapmanın nedenleri arasında;

    • Fetüsün genetik anormallikleri
    • Myomlar, konjenital uterin anomalileri gibi çeşitli uterin anormallikleri
    • Tiroit hastalığı gibi tıbbi problemler
    • Antifosfolipid antikor serumu, otoimmün üreme yetmezliği gibi immünolojik faktörler göz önünde bulundurulabilir.

    Genetik (Kromozomal)

    Tekrarlayan düşükleri olan çiftlerde anne ve babadan alınan kan örneği ile genetik analiz yapmak olası genetik problemleri belirleyebilmek için istenebilir.Ebeveyinlerin birisinde genetik bir faktör tanımlanırsa genetik danışmanlık önerilmemlidir.

    Uterin Anomaliler 

    Myomlar başta olmak üzere çeşitli uterin anormallikleri, düşük üzerinde etkin rol oynamaktadır. Küçük çaplı ameliyat ile uterin anormallikleri düzeltildikten sonra gebe kalınması sağlanabilir. Eğer tüp bebek tedavisi uygulanıyorsa “embriyo yada yumurta dondurma” işlemine başvurup “gebeliğin” ileriki bir döneme ertelenmesi de sağlanabilir.

    Antifosfolipid Sendromu

    Lupus antikoagülanı,Antikardiyolipin antikoru ve Anti-beta 2 glikoproteini poizitifliği ile birlikte görülen aynı zamanda damarsal trombozlar ve gebelik kayıpları ile bulgu veren bir sendromdur.Antifosfolip sendromu tekrarlayan gebelik kayıplarının en önemli tedavi edilebilir nedenidir.

    Tespit edilmesi durumunda medikal tedavisi bulunan bu sendromla tedavi ile sağlıklı gebelik elde etmek mümkün olur.

    Trombofililer

    Günümüzde tekrarlayan gebelik kayıplarında rutin olarak trombofili taraması önerilmez.

    Hormonal ve Metabolik Faktörler

    Sistemik anne kaynaklı endokrin bozukluklar, tiroid hastalıkları ve şeker hastalığı, tekrarlayan gebelik kaybına sebep olabilir. Bu sebeple bu tip endokrin hastalıkların, tekrarlayan gebelik kayıplarında araştırılması önerilir.

    Enfeksiyonlar

    Tekrarlayan gebelik kayıplarının değerlendirilmesinde eğer hastanın herhangi bir şikayeti yoksa rutin olarak herhangi bir test yapılması önerilmez.

    Psikolojik Faktörler

    Tekrarlayan gebelik kayıplarında çiftlere psikolojik danışmanlık ve destek önerilmesinde fayda vardır.

    Yaşam Tarzı, Çevresel, Mesleksel Faktörler

    Sigara içilmesi, obezite , kokain kullanımı, aşırı alkol ve kafein tüketimi ve mesleki faktörlere bağlı tekrarlayan gebelik kayıpları görülebilir.Bu  faktörleri doktorunuzla ayrıntılı konuşmayı ihmal etmeyin.

    Yaş ve Düşük İlişkisi

    Yaşa bağlı olarak yumurtanın niteliği, rahmin dayanıklılığı ve ortamdaki hamileliğe uygun alanın “kalitesi” değişiklik gösterir. Yaşın ilerlemesi ile birlikte “yumurtanın kalitesinin düşmeye başlaması” görülür ve bu da kromozomal anomalileri ortaya çıkarır. Eğer ki kromozomal anomalileri olan bir embriyo, rahme tutunursa yüksek ihtimalle düşükle sonuçlanacaktır.

    Tekrarlayan Düşüklerin Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Tekrarlayan düşüklerin tedavisinin nasıl yapılacağı ise sorunun tespit edilmesinden sonra detaylı bir araştırmayla mümkün olabilecektir.

    Her hastayı “her zaman” aynı şekilde tedavi etmeyi düşünmek, oldukça yanlış bir yöntemdir. Bu nedenle, tekrarlayan düşüklerle karşılaşılan bir çiftin genel olarak kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi ve altta yatan olası sebeplerin gün yüzüne çıkarılması gerekmektedir. Düşüğün ne zaman başladığı, nasıl oluştuğu gibi bilgiler alındıktan sonra kadın ve erkek kaynaklı infertiliteyi tespit edebilmek için çeşitli testler yapılabilir.

    Yumurtalık rezervinden rahmin uygunluğuna kadar değerlendirilmeye alınan anne adayının düşük yapma sebebi genetik faktör ise “tekrarlayan düşükleri” engellemek adına genetik tarama testleriyle birlikte embriyoların rahme bırakılması tedavisine başlanabilir.  Ancak, bu durum tamamen örnek olarak verilmekle birlikte herkes için geçerli olmayabilir. Tüp bebek tedavisi ile ilgilenen doktorlarla birlikte tekrarlayan düşüklerin araştırılması ve çözüm üretilmesi, en doğru seçenek olacaktır.

    Randevu Alın!
    Bize Ulaşın
    Yol Tarifi