Gebelik Öncesi Danışmanlık İstanbul
Gebelik öncesi danışma, anne ve baba adaylarında mevcut olan rahatsızlıkların belirlenip bunların bebeğe olan etkilerini belirleyip riskleri en aza indirme amacıyla yapılan incelemelere verilen isimdir.
Gebelik öncesi danışma, sadece hamilelikten önce tıbbi rahatsızlığı olan bireyleri değil anne-baba olmayı düşünen herkesi kapsamalıdır. Gebelik öncesi danışmada, anne adayının tıbbi, genetik ve sosyal durumu gebelikten önce araştırılır ve en iyi duruma getirilmeye çalışılır. Bu aşamada anne adayına beslenme, yaşam tarzı ve egzersiz önerileri yapılır. Ayrıca anne adayında var olan sistemik hastalıklar araştırılmalı, diyabet, hipertansiyon, epilepsi, kalp hastalıkları, varis ve damar tıkanıklığı, böbrek ve karaciğer hastalıkları, guatr bozuklukları detaylıca incelenmeli, gebeliği etkileyebilecek enfeksiyonlar araştırılmalıdır. Bu araştırmaların sonucunda gerekli tetkik, teşhis ve tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.
Gebelik son derece doğal, fizyolojik bir olaydır fakat bazı durumlarda anne ve bebeği tehlikeye atabilecek komplikasyonlar gelişebilir.
Bebek sahibi olmak isteyen kadınların gebe kaldıktan sonra değil, bunu planlamaya başladıkları süreçte gebelik öncesi danışma almaları gerekmektedir. Gebelikte ortaya çıkabilecek birçok rahatsızlık bu erken dönemde tespit edilebilmekte ve ona göre önlemler alınabilmektedir.
Kadın doğum doktorunuzun sağlıklı bir gebelik geçirmeniz ve sağlıklı bir bebeğe sahip olmanız için üzerinde duracağı bazı temel noktalar vardır. Bu noktalar:
- Gebe kalmadan önce yapılması gereken aşıları yaptırmak. Bu aşılar hem anne adayını hem de bebeği enfeksiyonlara karşı korur.
- Folik asit desteği gebelikten 1 ay önce alınmaya başlamalıdır çünkü beyin ve omurilik ile ilgili doğuştan sakatlıkların engellenmesinde çok önemlidir. Folik asit dozu günde en az 400 mikrogram olmalıdır. Fakat risk faktörü yüksekse bu miktar arttırılabilir.
- Anne adayında yüksek tansiyon, şeker, tiroid hastalığı veya başka bir rahatsızlık varsa bunların tedavisinden sonra gebelik düşünülmelidir.
- Kullanılan bazı ilaçlar ve aşırı derecede alkol ve sigara kullanımı bebekte bazı sakatlıklara sebep olabilir. Bu durumları mutlaka doktorunuzla paylaşmalısınız.
- Anne adayının aşırı kilolu ya da aşırı zayıf olması gebeliği olumsuz etkileyebileceği için anne adayı ideal kiloya ulaştıktan sonra gebelik planlanmalıdır.
- Önceki gebelikler ve doğum öyküsü gebelik takibinde çok önemlidir. Daha önceki gebeliklerinizde yaşadığınız bir sorun varsa bunu mutlaka doktorunuzla paylaşmanız gerekmektedir.
- Gebelik öyküsü;
- Adet düzensizliği, gebe kalmada sıkıntı
- Tekrarlayan düşükler
- Ölü doğum, erken doğum, gebelik zehirlenmesi, eşin önde gelmesi, eşin erken ayrılması
- Müdahaleli doğum, sezaryen doğum
- Gebelikte sistemik hastalıklar
- Enfeksiyon hastalıkları
- Önceki anomalili bebek öyküsü gibi konuları kapsar.
Bunlardan başka, anne adayının genetik yapısı da incelenmeli ve ailevi hastalıkları kontrol edilmelidir.
Anne adayının kilosu ve yaşı doğru bir şekilde belirlenmeli, kan tahlili ve kan grubu tayini yapılmalıdır. Hamilelik döneminde normal kabul edilen kilo alımı zayıf kadınlarda 12,5-18 kg., normal kilodaki kadınlarda 11,5-16 kg., fazla kilolu kadınlarda ise 7-11,5 kg. kadardır. Bunlar göz önüne alındığında gebe kalacak kadının ideal kiloya ulaşması sağlanmalı gerekirse bir diyetisyenden tavsiye alınmalıdır.