İdrar Kaçırma İstanbul

    İnkontinasi olarak bilinen idrar kaçırma şikâyeti, başta çocuklar olmak üzere herkeste görülebilen bir durumdur. Kişiyi, sosyolojik ve psikolojik bağlamda olumsuz yönde etkileyen idrar kaçırma atakları ise “akut” olabileceği gibi “kronik” bir hal de alabilir. Kadınlarda idrar kaçırma durumu ise genelde rahîm bölgesinde yer alan idrar torbalarında yâda mesanede yaşanan bir problemden dolayı meydana gelebilmektedir. İdrar kaçırma nedir, neden olur, idrar kaçırmanın sebepleri nelerdir, idrar kaçırmanın tanısı nasıl konur gibi birçok sorunun yanıtını bulabileceğiniz bu içerikte; Op. Dr. Öznur Dündar Akın tarafından yapılan idrar kaçırma tedavisi ile ilgili detaylı bilgilere de erişebileceksiniz.

    İdrar Kaçırma Nedir?

    İdrarın üretildiği böbreklerden idrarı üreterler alır ve idrar torbasına aktarır. İdrar torbasında idrarı toplayan üretra ise, idrar yolu ile idrarın vücuttan atılmasını sağlar. Üretranın etrafındaki kasların gevşemesi ve idrar torbasının kasılması sureti ile “idrar yapma” döngüsü tamamlanır. Ancak; bu döngü içerisinde meydana gelebilecek herhangi bir durum, idrar kaçırmaya sebebiyet verebilir.

    İdrar Kaçırmanın Sebepleri Nelerdir?

    Kadınlarda idrar kaçırma problemi, tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır. Kısa süreli olabileceği gibi uzun süreli de seyredebilen idrar kaçırma şikâyetinin tedavisi, idrar kaçırmanın sebebine göre yapılır. İdrar kaçırmanın en yaygın görülen sebepleri ise aşağıda detaylıca anlatılmaktadır.

    • İdrar Yolları Enfeksiyonu

    Enfeksiyona bağlı olarak gelişen idrar kaçırma şikâyeti, günümüzde sıkça görülmektedir. İdrar torbasının kontrolünü sağlayamadığımızda “idrar kaçırma” durumu ile karşı karşıya kalabiliriz. Sistit olarak da bilinen idrar yolu enfeksiyonu söz konusu olduğunda “ idrar kaçırma” normal karşılanabilir.

    • Sarkma

    Karnımızın alt kısmında yer alan organları, destek dokular ve kaslar sabitlemektedir. Fakat destek doku yâda kasların, “yaşlanma” yâda “esneyebilme” ihtimali söz konusu olduğunda “organ sarkmaları” meydana gelebilir. Üretra, idrar torbası ve diğer organlar gibi rahmi destekleyen dokularda / kaslarda zayıflamaya bağlı olarak idrar kaçırma ile karşılaşabiliriz.

    • İdrar Yolları Anormallikleri

    İdrar yollarından vajinaya “normal” olmayan bir şekilde açılan fistül, idrar kaçırmanın başlıca sebepleri arasında gösterilebilir. Doğum, radyasyon tedavileri, sinir- kast hastalıkları ve karnın alt bölgesine yapılan ameliyatlar sonrasında “fistül” oluşumu görülebilir ve buda idrar yolları anormalliklerine sebep olabilir.

    • İdrar Kaçırmaya Sebep Olabilen İlaçlar

    İdrar söktürücü gibi çeşitli etken maddeye sahip çeşitli ilaçlar sebebiyle “idrar kaçırma” şikâyeti yaşanabilir. Eğer ki, idrar kaçırmanızı tetikleyecek bir ilaç kullanıyorsanız; doktorunuza başvurarak ilacınızı değiştirmesini talep edebilirsiniz.

    İdrar Kaçırma Nasıl Teşhis Edilir?

    İdrar kaçırma şikâyetiyle ilgili doktora başvurduğunuzda doktorunuz, ilk olarak tıbbi öykünüzü dinleyecek ve daha sonra “idrar yapma” alışkanlıklarınızı sorgulayacaktır. Kullandığınız ilaçlar, hayatınızdaki değişiklikler gibi çeşitli faktörleri de sorgulayan doktorunuz, idrar kaçırma tanısı koymak için çeşitli yöntemler deneyebilir. İdrar kaçırma günlüğü başta olmak üzere çeşitli tahlil ve tetkikler de talep edebilen doktorunuz, idrar kaçırma şikâyetinizin altında yatan sebebi bulmak sureti ile tedavinizi planlayacaktır.

    • İlk olarak, idrar yolu enfeksiyonu olasılığını dışlamak için idrar tetkiki isteyen doktorunuz, idrar torbanızın ne kadar iyi boşaldığını görmek için çeşitli testler de yapacaktır.
    • Muayene esnasında “idrar torbanız dolu “ ise, yine doktorunuz birkaç kez öksürmenizi isteyebilir.
    • İdrar torbanıza verilen “zararsız” bir boya ile idrar kaçırmanız da tespit edilebilir.
    • Sistoskopi ile de idrar kaçırmanın kesin tanısı konulabilir.

    İdrar Kaçırma Tedavisi Nasıl Yapılır?

    İdrar kaçırmanın tedavisi, tıpkı diğer hastalıklarda olduğu gibi “sorunun kaynağını” bulmak sureti ile yapılabilir. Örneğin; idrar kaçırmanıza idrar yolu enfeksiyonunuz sebep oluyor ise ilk olarak idrar yolu enfeksiyonunuzu giderecek ilaç tedavisi alırsınız. Böylece, kısa sürede hem idrar yolu enfeksiyonunuzdan hem de idrar kaçırma şikâyetinden kurtulursunuz. Ancak, idrar yollarında yâda torbasında görev alan kasların zayıflaması ile idrar kaçırma şikâyeti yaşanıyorsa; tedavi de kasların güçlendirilmesi amaçlanır. Bu nedenle, kasların güçlendirilmesi için fizik tedavi ile birlikte tedavi sağlanabilir.

    İdrar kaçırmayı engelleyen araçlar da idrar kaçırma tedavisinde sıkça kullanılmaktadır. Günde 1-2 kez vajinaya yerleştirilen idrar kaçırmayı engelleyen araç; kasların kasılmasını sağlar. Bu çözüme ek olarak, “kasların spazmını kontrol altında tutmayı” sağlayan ilaçlar da hastaya reçete edilebilir.

    Randevu Alın!
    Bize Ulaşın
    Yol Tarifi