Doğal Doğum – Op.Dr.Öznur Dündar Akın

Doğal (Normal) Doğum İstanbul

Bilimsel olarak normal doğum annenin vajinal yoldan kendiliğinden bebeğini doğurması olarak tanımlanmaktadır. Normal doğum dışarıdan hiçbir tıbbi müdahale gerektirmeyen kendi akışında ilerleyen doğumdur.  Normal doğum, doğumun en doğal şeklidir. Normal doğumda herhangi bir teknik alet, epidurallar ve ameliyat korkusu olmaz.

Birçok kadının düşüncesinin aksine doğal yani normal doğum cesurca ya da radikal bir fikir değildir. Doğumu, medikal bir sorun olarak bakmaktan çok normal doğumu bir süreç olarak düşünmek kadınları gitgide normal doğuma daha da yaklaştırmaktadır. Çünkü tarihsel olarak neredeyse bütün kadınlar bebeklerini normal doğum ile dünyaya getirmiştir. Dünyanın birçok yerinde de doğal doğum yapılmaktadır. Hatta son zamanlarda ülkemizde de çoğu kadının sezeryan yerine normal doğuma geri dönüş yaptığınıda bilinmektedir.

Riskli hamilelik yaşamayan ve düşük riski olmayan birçok sağlıklı kadının normal doğum seçmesinin nedenleri şunlardır:

  • Başından sonuna kadar doğum tecrübesini yaşamak istemeleri,
  • Doğum prosesine güven duyma,
  • Kendi doğum yapma yeteneklerine güvenme,
  • Doğum acısıyla baş edebileceklerine duydukları güven,
  • Kullanılan tıbbi ilaçların anne ve çocuk için sahip olabileceği riski önleme isteği.

Normal Doğuma Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Güven
  2. Eğitim
  3. Mahremiyet
  4. Hareket Özgürlüğü
  5. Zaman Saygı
  6. Duygusal ve Fiziksel Destek

Doğal doğum yöntemlerinden en popüler olanı Lamaze tekniği ile doğumdur. Lamaze tekniği ile doğum için uygulanan yöntemler;

  1. Anne adayının gebelik ve doğumla ilgili önyargılarından kurtulması gerekmektedir. Bunun için en güzel yöntem doğum öncesi hazırlık kurslarıdır. Bu kurslarda;
  • Doğumun fizyolojik bir olay olduğu anlatılmaktadır. Korkunç, abartılı doğum hikayeleri bilinçaltından silinmektedir. Çünkü korku arttıkça ağrı da artmaktadır. Bu şekilde telkinlerle annenin korkusu ne kadar azaltılırsa doğumda ağrıları da o kadar azalacaktır.
  • Doğumun fiziksel performans gerektirdiği, bunun için de gebelik döneminde spor yapılmasının esnemeyi artırarak bel ve pelvik taban kaslarını güçlendirerek doğumu kolaylaştıracağı anlatılmaktadır.
  • Kendi vücuduna ve doğumu müdahalesiz gerçekleştirebileceğine yürekten inanması sağlanmaktadır.
  1. Doğum kendiliğinden başlamaktadır. Suni sancı verilmez. Çünkü suni sancının doğal doğum seyrini bozacağı düşünülmektedir.
  2. Doğum sırasında anne adayı özgürce hareket edebilmelidir.
  3. Doğum boyunca aç kalmak, sürekli NST’e bağlı kalmak, sürekli seruma bağlı kalmak gibi müdahalelerden kaçınmak gerekmektedir.
  4. Anneye doğum süresince bir yakını veya doğum koçu (doula) tarafından moral ve fiziksel olarak destek olunmalıdır.
  5. Gerekmedikçe epizyotomi (doğum kesisi) uygulanmamalıdır.
  6. Doğum sırasında ayakta veya doğal pozisyonlarda doğal olarak, nasıl istiyorlarsa o pozisyonda ıkınmalıdırlar.
  7. Bebek doğar doğmaz anne ile ten tene temas kurması sağlanmalıdır.
  8. Doğum da cinsellik gibi mahremiyet gerektirmektedir. Tüm doğum süreci boyunca annenin mahremiyetine özen göstermek gerekir.

Anne adayı Lamaze yöntemleriyle korkudan uzak, güven duyduğu bir ekiple kendini normal doğumun ritmine bıraktığında güzel hatırlayacağı bir doğum tecrübe edecektir. Sadece hem annenin hem de doktorun sabırlı davranıp acele etmemesi gerekmektedir. Çünkü bebek ne zaman doğacağını daha iyi bilmekte ve ona da saygı duymak gerekmektedir. Doğal doğumda gerçekten bir kahraman varsa bu ne doktor, ne ebe, ne de o anda yanında olan kişilerdir. Bu hikayenin 2 kahramanı vardır, biri bebek ve diğeri ise annedir. ” Eğer bir kadın doğumda kendisini kraliçe gibi hissetmiyorsa o doğumda bir şeyler ters gidiyor demektir”  Lamaze felsefesi ile normal doğum sürecini yönetmek gerekir.

Doğal Doğumun Avantajları Nelerdir?

  1. Korku nedeniyle gerginlik sonucu ağrı duyma doğum öncesinde, sırasında ve sonrasında yaşanmamaktadır.
  2. Kimyasal ağrı kesicilere çok az miktarda gerek duyulmakta veya hiç ihtiyaç duyulmamaktadır. Anne ve bebek uyanık ve kendinde olmaktadır.
  3. Doğumun birinci fazı (açılma fazı) birkaç saat kısalmaktadır. Böylece doğumun toplam süresi kısalmaktadır.
  4. Sancı sırasında yorulma önlendiğinden asıl doğum anı için gerekli olan enerji, uyanıklık ve tazelik sağlanmaktadır.
  5. Kısa ve sık nefes alımı sonucu annede oluşabilecek, bebeğe de zararlı olan hiperventilasyon önlenmektedir. Bunun sonucunda bebeğin kalp hızında oksijen eksikliği nedeniyle bir sorun oluşmamaktadır.
  6. Ten tene temas sağlanarak, anne-bebek arasındaki ilişki güçlenmektedir.
  7. Daha hızlı iyileşme ve daha kısa süre hastanede kalış sağlanmaktadır.
  8. Doğumdan sonra anne ve bebek arasındaki ten teması bebeğin ağlamasını azaltmakta, anne-bebek etkileşimini artırmakta ve annelerin başarıyla emzirmesine yardımcı olmaktadır.
Randevu Alın!
Bize Ulaşın
Yol Tarifi