Miyom Tedavisi İstanbul

    Rahîm ağzında yâda rahmin içinde saptanan “anormal” durumlardan birisi de miyomlardır. Düz kas hücrelerinin büyümesi ile oluşan miyomlar; çeşitli problemlere sebep olabilmektedir. Gebelik esnasında dahi büyüme gösterebilen miyomların tedavisi ise miyomun yarattığı semptomlara, şiddete ve büyüklüğe göre değişiklik göstermektedir. Op. Dr. Öznur Dündar Akın tarafından İstanbul’da çeşitli tekniklerle yapılan miyom tedavisi hakkında hazırlanan bu yazıda; miyom nedir, miyomun neden olduğu komplikasyonlar nelerdir, miyomlar nasıl belirti verir, miyom tipleri nelerdir, miyomun tanısı nasıl konur gibi birçok sorununda yanıtını bulabilirsiniz.

    Miyom Nedir?

    Kas dokularında ortaya çıkan ve çoğunlukla kadınların döl yatağında oluşan ura miyom denir. Rahîm boşluğuna doğru büyüyen ve myometriumdan kaynaklanan iyi huylu tümörler ise submüköz myomlardır.

    Miyomun Sebep Olduğu Komplikasyonlar Nelerdir?

    Rahîmde patolojik oluşumlar altında incelenen miyomlar, çeşitli sebeplerle bir takım komplikasyonlara sebep olabilirler. Ancak, miyomların genel olarak şikâyete sebep olmadığı da edinilen bilgiler arasındadır.

    Miyomlar;

    • Erken doğum riskini arttırabilirler.
    • Gebelik döneminde kasıkta ve pelviste şiddetli ağrının hissedilmesine sebep olabilir.
    • Bebeğin rahme yerleşmesine engel olabilir ve aynı zamanda düşüklere sebep olabilirler.
    • Kasık ağrıları ve aşırı adet kanamalarına sebebiyet verebilirler.
    • Tüp bebek tedavisinde implantasyon başarısızlığının tekrarına sebep olabilirler.

    Miyomların Tipleri Nelerdir?

    Yerleşmiş oldukları tabakaya göre sınıflandırılan miyomlar, rahimde yada rahim ağzında görülen urlardır. Çeşitlerine göre önem arz eden miyomların tedavisi ise farklı seçenekler değerlendirilerek yapılabilir.

    1. Subseröz miyomlar: Rahmin dış tabakasında yerleşen miyom çeşididir.
    2. İntramural miyomlar: Rahmin orta tabakasına yerleşen miyomlardır.
    3. Submüköz miyomlar: Rahmin iç tabakasında yerleşim gösteren miyomlara denir.
    4. Saplı miyomlar: Rahmin dışına doğru büyüme gösteren miyomlara saplı miyom denir.
    5. Parazitik miyomlar: Karın içine ve rahmin dışına doğru yerleşen miyomlar ise parazitik miyomlardır.

    Miyom Belirtileri Nelerdir?

    Türkiye’de her dört kadından birinde görülebilen miyom patolojileri, çeşitli belirtiler ile kendini belli edebilir. Ancak, her miyomu olan kişide bu belirtilerin görülmeme olasılığı da vardır. Miyomun belirtileri ise miyomun büyüklüğü, yerleşim yeri ve sayısına göre değişiklik gösterecektir.

    Kasıkta ve karında dolgunluk hissine sebep olabilen miyomlar; cinsel ilişki sırasında ağrıya da sebep olabilir. Bunun yanı sıra kasık ve karın ağrısına da yol açan miyomlar, kişinin yaşam kalitesini ciddi oranda etkileyebilir.

    Adet kanamasının daha fazla olmasına sebep olabilen miyomlar, adet düzensizliklerine de sebep olabilirler. Anormal kanamaların görülmesi ise miyomlara bağlanabilir.

    İdrar torbasını baskılayacak derecede büyüklüğe ulaşan miyomlar ise kişinin sık sık idrara gitmesine sebep olabilir. Aynı şekilde, rektum yâda bağırsaklara yakın bir yerde olan miyomlar da kabızlık şikâyetlerine sebep olabilirler.

    Endometriuma baskı yapan miyomlar yüzünden şiddetli adet ağrıları ve adet kanamaları atakları yaşanabilir.

    Miyomların Tanısı Nasıl Konur, Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Jinekolojik muayene ile tespit edilen miyomlar, çeşitli sebeplerden ötürü ultrasonda net olarak görülmeyebilir. 1 cm’den daha küçük olan miyomların tanısının konması gerekiyorsa bilgisayarlı tomografiden yararlanılabilir.

    Gebelik belirtilerine benzer belirtilere sebep olabilen miyomlar; batın ultrasonu ile incelenerek de tespit edilebilir. Vajinal ultrason ile görülemeyen miyomlar içinse MR çekilebilir. MR sayesinde miyomun büyüklüğü ve yeri hakkında bilgi edinilebilir.

    Günümüzde miyomdan şüphelendiğinde ve rahîmle ilgili başka şikâyetler olduğunda histerosalpingografi yöntemine de başvurulabilir. Rahîm ve fallop tüplerindeki anormalliklerin teşhis edilmesini sağlayan histerosalpingografi işleminde özel bir boya kullanılır.

    Histeroskop sayesinde de miyomların tanısı rahatlıkla konabilir. Diagnostik histeroskopi ile rahmin içini değerlendirilir ve miyomun yarattığı etkiler de incelenir. Diagnostik laparoskopi ile de üreme organlarının tamamı değerlendirilir ve histeroskopi ile rahîmdeki miyom vb. patolojilerin hepsi temizlenebilir.

    NOT:  Hiçbir belirti vermeyen, tehdit oluşturmayan ve kişiyi olumsuz yönde etkilemeyen miyomların alınmasına ilk etapta gerek yoktur. İlaç tedavisi ile yok edilmeye çalışılan miyomların; büyümesi, yayılması yâda çoğalması söz konusu olduğunda çıkarılması tekrar kararlaştırılabilir. Sayısı artan, şikâyete sebep olmaya başlayan miyomlar ise günümüzde histeroskopik uygulamalar ile kolayca çıkarılabilmektedir.

    Randevu Alın!
    Bize Ulaşın
    Yol Tarifi