Rahim Filmi İstanbul
Kadın hastalıklarının tanısını koymak için ideal bir yöntem olan histerosalpingografi, günümüzde çeşitli şikâyetler için çekilen bir filmdir. Rahîm filmi olarak da bilinen histerosalpingografi, kadın doğum uzmanları tarafından istenir. Rahîm filmi nedir, neden çekilir, nasıl çekilir, rahîm filmi ile hangi problemler saptanır ile ilgili merak edilen konuları bu içerikte bulabilirsiniz.
Rahim Filmi (HSG) Nedir?
Tüplerin ve rahim içinin kontrast madde verilerek radyografik yöntemlerle incelenmesi adına yapılan histerosalpingografi yani rahim filmi, tanı yöntemlerinden birisidir. Aynı zamanda; erken tanı yöntemi olarak da değerlendirilebilen rahîm filmi ile kanser, kısırlık, kapalı kanal gibi problemlerin kaynağı kolayca tespit edilir.
Rahim Filmi Neden Çekilir?
- Tüplerin ameliyatla alınması yâda kapatılması sonrasında kontrol amaçlı
- Tekrarlayan düşüklerin sebebini araştırmak için
- Tıkanmış tüplerin tespiti ve yeniden açılması için
- Ağrılı ve uzun süren adet döngülerinin sebebini bulmak için
- Aşılama ve tüp bebek tedavisinden önce rahmi genel olarak değerlendirmek için
- Düşük yâda kürtajdan sonra “rahîm içinde yapışıklıkların” olup olmadığını anlamak için
- Gebe kalınmasına engel olabilecek durumları saptamak için
- Rahîm içi yapışıklık yâda anomaliler sebebiyle ameliyat edilen hastaların ameliyat sonrasındaki kontrolleri için rahîm filmi çekilir.
HSG (İlaçlı Rahim Filmi) Nasıl Çekilir?
HSG yani rahîm filmi, röntgen odasında çekilmektedir. Röntgen teknisyeni ve kadın doğum uzmanı eşliğinde çekilen rahîm filmleri, röntgen masasında çekilir. Lokal anestezi yâda genel anesteziye gerek duyulmayan rahîm filmi çekiminde, ağrı ya da rahatsızlık hissi yok denecek kadar azdır. Jinekolojik muayene pozisyonuna benzeyen bir pozisyonun hastaya verilmesinden sonra rahîm filmi, kısa sürede çekilir.
Spekulum yani muayene aletinin rahme takılmasından sonra rahîm ağzı, antiseptik solüsyon ile temizlenir. Kanül sayesinde rahîm içine radyoopak sıvı yani film için gerekli olan ilaç, uygulanır. Rahîm içerisine ve tüplere gitmesi beklenen sıvı yayılırken, karın bölgesine röntgen filmi çekimi çekilir. 10 dakika kadar sürebilen HGS filmine ek olarak işlem sonrasında karın filmi çekilir.