Blastokist Nedir?

    Anne ve baba adaylarından alınan yumurta ve sperm hücresinin döllenmesiyle birlikte oluşan zigot, bölünerek çoğalır. Döllenme gerçekleştikten 5 gün sonra ise “etrafı hücreler ile çevrelenmiş” bir şekil görülür ve yumurtanın bu haline “blastokist” denir. Ortalama 110 ila 120 hücreyi barındıran blastokist, embriyonun rahim duvarına yapışmadan önceki son halidir. Tüp bebek tedavisinde yapılan embriyo transferinde ise embriyoların en iyisi alınır ve blastokist transferi ile rahme bırakılır. Blastokist transferi sonrasında implantasyon olasılığı ise bu nedenle “yüksek” olmaktadır.

    Blastokist Transferi Nasıl Yapılır?

    Döllenmiş hücreler 5 gün embriyoskop altında incelenir ve “en kalitelileri” seçilerek rahme transfer edilir. Anne rahminin incelenmesi ve transfere engel olabilecek durumların olmaması halinde blastokist transferi yapılır. Özel bir kateter yardımı ile laboratuvar ortamında blastokist transferi gerçekleştirilir ve anne adayı 1-2 saat sonra evine gönderilir.

    Blastokistin Kalitesi Nasıl Anlaşılır?

    Blastokistin kalitesi ise “farklı yöntemlerle” ölçülebilmektedir. Döllenmiş hücredeki bölünme hızı başta olmak üzere bu hücreler arasındaki atıklar, hücre sayısı, embriyonun büyüklüğü gibi ölçütlerle, blastokist kalitesi belirlenir.

    Blastokist Transferinin Avantajları Nelerdir?

    Geçmişte embriyolar döllendikten hemen sonra anne rahmine konurdu. Bunun sebebi ise, dış faktörlerden embriyoların etkilenmemesi ve tedavinin başarısının riske girmemesiydi. Ancak, embriyoların incelenmeden rahme yerleştirilmesi sonucunda gebeliğin “hiç oluşmaması yâda düşükle sonuçlanması ”gibi durumlarla sık sık karşılaşılırdı. Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde artık döllenen embriyoları 5.güne kadar inceleyebiliyor ve içlerinden “en kalitelisini” seçip, anne rahmine iletebiliyoruz. Blastokist transferinin avantajlarından birisi de embriyonun 5.güne kadar bekletilmesi ve sağlıklı sonuçların elde edilmesidir.

    Blastokist transferinin diğer avantajları ise;

    • Gelişim açısından değerlendirildiğinde ana rahmine çabucak tutunacak olması
    • OHSS riski fazla olan kişilerde bebek sahibi olma şansını arttırması
    • Çoğul gebelik riskini en aza düşürmesidir.

    Blastokist Transferi Hangi Hastalar İçin Tercih Edilmektedir?

    • Normalden fazla yumurta oluşumunun elde edildiği hastalarda
    • Tekrarlayan tüp bebek tedavilerine rağmen bebek sahibi olamayan çiftlerde, Blastokist transferi sıklıkla tercih edilmektedir.

    Blastokist Transferi Sonrasında Gebelik Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?

    Blastoksit transferinin tamamlanmasından sonra 12.gün gebelik testi yapılabilir ve sonuçlar yeniden değerlendirilebilir. Blastokist transferi sonrasında gebeliğe, mutlaka kanda bakılmalıdır.

    Randevu Alın!
    Bize Ulaşın
    Yol Tarifi