Rahim İçi Yapışıklıklar ve Tedavisi – Op.Dr.Öznur Dündar Akın

Rahim İçi Yapışıklık Tedavisi İstanbul

Adetle ilgili problemlere, düşük yapmaya yâda gebe kalamama şikâyetlerine sebep olan rahim içi yapışıklıkları, Asherman sendromu olarak adlandırılmaktadır.  Rahim içinde oluşan bir travma sebebiyle oluştuğu düşünülen rahim içi yapışıklıkları, çeşitli sağlık sorunlarına ve şikayetlerine yol açtığı için mutlaka tedavi edilmesi gereken hastalıklar arasında yer alır. Rahim içi yapışıklık nedir, neden oluşur, rahim içi yapışıklığa işaret eden belirtiler nelerdir, rahim içi yapışıklıkların tanısı nasıl konur gibi soruların yanıtlarına yer verilen bu içerikte, rahim içi yapışıklıkların sebep olduğu durumlara da yer verilmektedir.

Rahim İçi Yapışıklık Nedir?

Tıbbi literatürde adezyon yada sineşi olarak bilinen yapışıklıklar; rahim bölgesinde görülürse, “intrauterin sineşi” yada “intrauterin adezyon” olarak adlandırılır. Asherman sendromu olarak da tanımlanabilen rahim içi yapışıklık şikâyeti, rahimde çeşitli sorunlara sebep olabilir.

Rahim İçi Yapışıklık Neden Oluşur?

Tüberküloz enfeksiyonuna ikincil olarak görülebilen rahim içi yapışıklıkları, travma sebebiyle de meydana gelebilir. Bebeğin rahim içinde ölmesi ( missed abortus) sonrasında yapılan kürtajlarla birlikte rahim içi yapışıklık, sık görülebilen bir durumdur. Kürtajı takip eden diğer neden ise “doğumda bebeğin eşinin tam olarak çıkarılamaması” sebebiyle yapılan girişimlerdir. Rahmi son derece zorlayan bu tür girişimler, rahim içi yapışıklıklara sebebiyet verebilmektedir.

Her ay kendini yenileyen rahimdeki hücreler, rahim tabakasını yenileyemez ve rahim duvarları birbirine yapışmaya başlar.

Rahim İçi Yapışıklıklar Nasıl Belirti Verir?

Kürtaja bağlı olarak gelişen rahim içi yapışıklıkları, adet kanamalarının kesilmesi yâda azalması ile kendini belli eder. 4-6 hafta içinde adet kanamasının gelmesi beklenilen kürtaj sonrası süreçte, adet gelmiyorsa rahim içi yapışıklık olabileceği düşünülür.

Adet kanamalarında ağrının şiddetli olması, tekrarlayan düşükler yâda hamile kalamama gibi şikâyetlere de sebep olabilen rahim içi yapışıklıkları, belirti vermeyebilir.

Rahim İçi Yapışıklıkların Tanısı Nasıl Konur?

  • Vajinal yolla yapılan ultrason muayenesine ek olarak rahime yapılan SİS grafisi,
  • Rahim filmi (HSG)
  • Jinekolojik muayene
  • Histeroskopi ile rahim içi yapışıklıkların tanısı konabilir.

Rahim İçi Yapışıklıkların Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çeşitli sorunlara yol açan rahim içi yapışıklıkları tespit edildiğinde tedavisi için en uygun yöntem belirlenir. Histeroskopi ile yapışıklık açılması ise günümüzde en çok tercih edilen Asherman sendromu tedavisi olarak bilinmektedir.

İnce bir teleskop sayesinde rahime girilip rahim boşluğunun su ile şişirilmesi esasına dayanan Histeroskopi, tanı ve tedavi için sıkça kullanılır. Makas yâda elektrik enerjisi kullanarak açabilen Histeroskopinin başarısı ise rahim içi yapışıklıkların yaygınlığına bağlı olarak değişir. Eğer ki rahim içi yapışıklıklar yaygın bir durumda ise birkaç kez Histeroskopi ile yapışıklık açılması girişimi gerekebilir.

Uzun süredir adet görmeyen kadınlara ise hormon tedavisi başlanması önerilebilmektedir. Ayrıca, hormon tedavisi bitiminde görülen adetten sonra, kontrol amaçlı Histeroskopi tekrar yapılabilmektedir.

Gebelik istemi için rahim içi yapışıklıkların açılması gerekiyorsa, Histeroskopi ile birlikte rahim filmi çekimi de uygulanır. Rahim yapışıklıklarının gebe kalma üzerindeki etkisi düşünüldüğünde, Histeroskopi tedavisi ile yapışıklıklar yok edilir ve “ ideal ölçülerde rahim boşlukları” elde edilebilir. Ancak, yeterince rahim boşluğu oluşturulmasına rağmen tüp çıkışları kapalı ise, çift; tüp bebek tedavisine yönlendirilmelidir.

Randevu Alın!
Bize Ulaşın
Yol Tarifi