Bartholin Kisti Tedavisi İstanbul
Vajinanın her iki yanında sağ ve sol tarafında kese şeklinde görünümü olan Bartholin bezlerinde meydana gelen bir iltihaplanma sonucunda bezlerde apse gelişir. Otururken, cinsel ilişki esnasında yada yürürken dahi hissedilen Bartholin kistleri, şiddetli ağrılara sebep olabilir. Kendi kendine iyileşmesi nadir görülen bir durum olan Bartholin kistleri, genelde ameliyatla içi temizlenerek tedavi edilir. Bartholin kisti nedir, nerede bulunur, neden oluşur gibi birçok sorunun yanıtını içeriğimizde bulabilir ve İstanbul’da bartholin kisti tedavisinin nasıl yapıldığıyla ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.
Bartholin Bezi Nedir, Nerede Bulunur?
Genital bölgemizde cilt altında bulunan iki küçük organ olarak bilinen Bartholin bezleri, vajinayı ve idrar yolunu çevreler. Cinsel ilişki sırasında vajinaya ıslaklık ve kayganlık sağlayan Bartholin bezleri görülmez ve hissedilmezler.
Bartholin Kistinin Belirtileri Nelerdir?
Halsizlik, ateş ve vajina dudaklarında şişme ile kendini belli eden Bartholin kisti eğer ki küçük ise belirti vermeyebilir.
- Vajina dudaklarının birinde yada ikisine de şişme
- Vajina çevresindeki kızarıklıklar ve ödemler
- Kistin olduğu yerlerde şiddetli ağrı
- Halsizlik
- Kistten iltihap akması
- Cinsel ilişki sırasında ağrı ve kızarıklık
- Oturmakta ve hareket etmede güçlük
- Sıcaklık hissi gibi belirtilerin çoğu kistleşmiş Bartholin bezlerine aittir.
Bartholin Kisti Nasıl Teşhis Edilir?
Bartholin apsesinin tanısı fiziki muayene ile kolayca saptanabilir. Ancak, bartholin apsesinin nedenini tespit etmek içinse pü kültürü istenir, 48 saat sonra da doktor tarafından değerlendirilir.
Bartholin Kisti Neden Olur?
Bartolin kistinin oluşmasındaki temel sebep; Bartholin bezlerinin tıkanmasıdır. Bu nedenle, bartholin bezlerinin tıkanmasına sebep olabilecek nedenlere ise aşağıdaki gibidir;
- Vajina iltihabı
- Vajina ameliyatı
- Vajinada kalan hasarlar
- Kanserler
- Bel soğukluğu gibi hastalıklar
Bartholin Kistinden Nasıl Korunulur?
Bartholin kistinden korunmak için dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Eğer ki, bu hususlara dikkat ederseniz Bartholin kisti oluşması olasılığı yok denecek kadar az olacaktır.
- Temizliğe dikkat etmek, birçok hastalığın engellenmesi hususunda önemlidir. Tuvaletinizi yaptıktan sonra taharet yönünüz önden arkaya doğru olmalıdır.
- Siz de yada partnerinizde, “cinsel hastalık” riski varsa, prezervatifsiz birlitelik yaşamamayz özen gösterin.
- Tekrarlayan vajinit şikayetiniz varsa” bartholin kisti” ile karşılaşmamak adına erken dönemde doktora başvurun.
Bartholin Kisti Nasıl Tedavi Edilir?
Ağrıdan yürüyememe yada oturamamaya sebep olabilen Bartholin kisti, belirti vermeye başladığı andan itibaren kadın hastalıkları uzmanına gitmenizde fayda var. Zira, ilerlemiş Bartholin kistleri ne yazık ki ameliyatla alınabilir. Bu nedenle, Bartholin kistinin semptomlarını taşıdığınıza inanıyorsanız, kadın doğum doktorunuza hemen başvurun.
Bartholin kistinin tanısını koyan doktorunuz, ağrılarınız için ağrı kesici kullanımı önerecektir. Enfeksiyon durumu söz konusu olduğunda ise antibiyotik tedavisine başlayan doktorunuz, apsenin boşaltılması için ameliyat önerebilir. Bezin salgıladığı mukusun dışarı akmasını sağlamak amacıyla cep yapma esasına dayalı olan ameliyat seçeneğine ek olarak karbondioksit laser tedavisini de tercih edebilirsiniz. Ayrıca, gümüş nitrat tedavisi de Bartholin kistinin yok edilmesi hususunda önemli bir rol oynamaktadır.