Menopoz Tedavisi İstanbul
Adet kanamalarının ve dolayısı ile üremenin sona ermesi anlamına gelen menopoz; yaş faktörü başta olmak üzere çeşitli sebeplerden ötürü erken yada geç olabilir. 45 ila 50’li yaşlarda görülmesi beklenen menopoz, 40 yaşından önce bile başlayabilir.
Menopozun Gelişimi
Yumurtalıkların görevini yerine getirememesi ile başlayan süreç, menopoz ile sonuçlar. Yaşlanmayla tabii bir sonucu olan yumurtalıkların çalışmaması, kişiden kişiye değişiklik gösterebilen bir durumdur. Üreme çağındaki kadınların yumurtalıklarındaki foliküller, olgunlaşır ve hipotalamik- hipofizer aks stimülasyonu sayesinde de yumurtalarını sistematik bir şekilde bırakırlar. Ancak, foliküllerin zamanla yumurta bırakamaması sonucunda ise menopoz görülür.
Yumurtalıkların çalışmaması sonucunda ise östrojen hormonunda azalmalar görülür. Bu durum ise, üreme faaliyetlerini kontrol eden bezelerdeki hormonel aktivitelerde değişikliklere sebep olur. Östrojen seviyesindeki azalma; hypothalamusun nörovasküler mekanizmasını bozar ve vasomotor değişiklikleri başlatabilir. Ayrıca, hipofiz bezlerinin metabolizmasının değişmesi sonucunda kan ve idrarda, yüksek miktarda folikül stümilasyonuna yardımcı olan FSH hormonuna rastlanır.
Erken yada geç başlayan menopoz olgusunda, beslenme yada sağlıklı bir yaşam alışkanlığı haricinde irsi faktörler de değerlendirilebilir. Prematüre menopoz yani erken menopoz durumu ise 40 yaşından önce görülmektedir.
Menopozun Belirtileri Nelerdir?
Menopoza giren bir kadında, ilk olarak adet düzensizlikleri meydana gelir. Menopozun sık görülen diğer belirtileri ise aşağıda detaylı olarak açıklanmıştır.
- Düzensiz adet görme
Adet dönemlerinin kısa sürmesi, gecikmesi yada kanamaların azalması gibi çeşitli belirtiler, menopozun yaklaştığını haber etmektedir.
- Ani ateş basması
Göğüste bir ısınma hissiyle ortaya çıkan ani ateş basması; boyuna, yüze ve bedenin tamamına yayılabilir. Yüzde ateş basması şikayeti ise dışarıdan başka kişiler tarafından da görülebilir. Aşırı terleme yada üşüme gibi olguların varlığı ise geceleri sık görülür. Menopozdan hemen önce başlayan ani ateş basmaları; ortalama 2-3 yıl devam eder.
- Baş ağrısı ve baş dönmesi
Baş ağrısı yada baş dönmesi, menopozun “psikolojik belirtileri” arasında sayılabilir.
- Kilo değişiklikleri
Tiroid faaliyetlerinde azalmanın sonucu olarak menopoz esnasında kilo alımı görülebilir. Fiziksel faaliyetlerin azalması ve iştahın açılması ile ilgili de olabilen kilo değişimleri, menopozda görülebilen durumlardır.
Menopozun Vücuda Etkisi Nasıl Olur?
Hormonal değişikliklerin başladığı menopozda; hipofiz bezinden salgılanan hormonlarda artış gözlemlenir. Üreme sistemindeki bozukluklardan ötürü de yumurtalıkların fonksiyonu azalır ve östrojen hormonu gitgide düşer.
Psikoendokrin Değişiklikler
- Aşırı terleme şikayeti
- Kronik yorgunluk
- Ateş basmaları
- Unutkanlık
- Depresyon
- Uyku düzensizlikleri
- Sinirlilik
- Çarpıntı
Ciltte Oluşan Değişiklikler:
- Yaraların geç iyileşmesi
- Damarların belirginleşmesi
- Deride gevşemeler ve morluklar
Ürogenital Sistemde Değişikler
- İdrara sık sık çıkma ihtiyacı
- Cinsel ilişkide ağrı ve cinsel isteksizlik
- Vajina epitelinin incelmesi
- Cinsel organlarda çekilme & kuruma olguları
- İdrar yollarında daralma ve fonksiyon bozuklukları