Vajinal Enfeksiyonlar İstanbul

    Vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan “iltihaplanma” durumu sonucun enfeksiyon ile karşılaşılır. Enfeksiyon yani iltihaplanma ise bulunduğu yerden ismini alır. Örneğin; vajina bölgesinde yer alan iltihaplanmalara “vajina enfeksiyonu” denir. Çeşitli sebeplerle ortaya çıkabilen vajina enfeksiyonları tedavi edilmez ise kısırlığa kadar gidebilen ağır bir tablo çizebilir. Bu nedenle, vajinal enfeksiyonların belirtilerini yakından incelemeli ve bu belirtiler bizde mevcut ise hemen kadın doğum doktoruna giderek “vajinit” tedavisi görmeliyiz. Vajinal enfeksiyonlar nedir, neden olur, vajinal enfeksiyonların sebep olabileceği hastalıklar nelerdir, vajinal enfeksiyonların tanısı nasıl konur gibi birçok sorunun yanıtını bu içerikte bulabilirsiniz.

    Vajinal Enfeksiyon Nedir?

    Hemen hemen bir kadının hayatının herhangi bir zaman dilinde “karşılaşması” olağan olan bir hastalık olarak nitelendirilen vajinal enfeksiyon, vajinanın iltihaplanmasıdır. Çeşitli sebeplerden ötürü vajinanın değişime uğraması sonucunda vajina iltihaplanır ve bazı belirtiler verir. Kadın hastalıkları kategorisinde değerlendirilen vajinal enfeksiyonlar, tekrarlayabilen hastalıklar olduğu için “düzenli bir şekilde” kontrollerini yapılması gerekir.

    Vajinal Enfeksiyonun Sebepleri Nelerdir?

    Kötü alışkanlıklar başta olmak üzere çeşitli sebeplerle vajinal enfeksiyonlarla karşılaşabiliriz. Bu nedenle; vajinal enfeksiyonun “pislikten” olduğu söylemi haliyle doğru değildir.

    Vajinal enfeksiyona sebep olabilen durumlar arasında;

    • Dar ve sıkı sentetik giysilerin tercih edilmesi
    • Hamileliğin başlangıcı ( hormonal denge değişimi)
    • Şeker hastalığına sahip olmak
    • Doğum kontrol hapının kullanımı
    • Vajinal duş yada vajinal kremlerin sık kullanılması
    • Bağışıklık sisteminin zayıf olması sayılabilir.

    Vajinal enfeksiyonların sık görülmesinin sebepleri ise aşağıda daha detaylı olarak aktarılmıştır.

    Prezervatifi Değiştirmemek

    Hamilelikten ve cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak amacıyla kullanılan prezervatif, yapısı gereği daima “mikropları” barındırır. Bu nedenle, bir kez kullanılan bir prezervatifi yıkamak sureti ile tekrar kullanmak; enfeksiyonlara sebep olabilir. Ayrıca, anal veya vajinal ilişkiye “aynı prezervatif” ile girme alışkanlıkları da ne yazık ki enfeksiyonlara davetiye çıkaracaktır.

    Antibiyotikler

    Antibiyotikler, günümüzde bakterileri öldürmek amacıyla reçete edilmektedir. Bu yargı elbette doğrudur ancak birçok antibiyotik çeşidi aynı zamanda faydalı bakterileri de öldürecektir. Bu nedenle, vajina bölgesinde “faydalı bakterilerin” yok olması ile birlikte bakteriler, vajina içerisinde yayılacak ve enfeksiyona sebep olabileceklerdir. Eğer ki sık sık tekrarlayan vajinal enfeksiyon şikayetiniz varsa, doktorunuza kullandığınız mevcut antibiyotikleri belirtmeniz, bir daha vajinal enfeksiyon geçirmenizi engelleyecek önemli bir adımdır.

    Hormon Değişimleri

    Hormon değişimleri, vajinal enfeksiyonunun ana sebeplerinden birisidir. Hormonal tedavi esnasında yada menopoz dönemlerinde görülen vajinitin sebebi, hormonal değişimlerdir.

    Sentetik İç Çamaşırı Giymek

    Nemli, sıcak ve kapalı bölgelerde bakteriler yaşar ve üremeye devam ederler. Bu nedenle; sentetik iç çamaşırlarından ve likralı/dar giysilerden uzak durmak, vajinite yakalanmamak için önemli bir adımdır.

    Yüksek Kan Şekeri Seviyesi

    Maya mantarları ile yüksek kan şekeri seviyeleri ile doğrudan bir ilişki vardır. Yağ ve şeker tüketimine dikkat eden bir kadında, vajinit rahatsızlığının oluşma olasılığı oldukça azken, yağlı ve bol şekerli beslenme düzenine sahip bir kadının tekrarlayan vajinit rahatsızlığı olduğu araştırmalarca kanıtlanmıştır.

    Vajinal Enfeksiyon Türleri Nelerdir?

    Not: Vajinal enfeksiyonların hepsi tek tip değildir. Her biri farklı bir sebepten ötürü meydana gelir ve farklı tedavilerle yok edilirler.

    Vaginomikoz veya mantar enfeksiyonu

    Kandida mantarının sebep olduğu vaginomikozun (vaginal kandidiyazis) varlığında; yoğun bir vajinal akıntı, vulvada kızarıklık ve kaşıntı şikayeti görülür. Tedavisi oldukça kolay olan vaginomikoz için muayene olmalı ve doktorunuzun reçete ettiği ilaçları, düzenli olarak kullanmalısınız.

    Bakteriyel vajinozis

    Cinsel yolla bulaşan hastalıkların gelişme riskini arttıran bakteriyel vajinozis, doğurganlık çağlarında daha sık görülür.

    • Balıksı kokan bir akıntıdan şikayet ediyorsanız
    • İdrarınızı yaparken yanma hissediyorsanız
    • Vajinanız kaşınıyor yada ağrıyorsa mutlaka bir kadın hastalıkları uzmanıyla görüşmeli ve hemen tedavinize başlamalısınız.

    Trikomonas vajiniti

    Mikrobik bir ajanın sebep olduğu trikomonas vajiniti, cinsel ilişki yoluyla yayılır. Küf kokusu, vajinal yanma, yeşilimsi akıntı gibi çeşitli belirtiler veren trikomonas vajiniti, antibiyotikler ile tedavi etmek mümkündür.

    Chlamydia

    Zatürre, artrit, pnömoni gibi çeşitli hastalıklara sebep olabilen Chlamydia, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon çeşididir. Genital bölgede aktif olarak kendini “kötü koku ve akıntı” ile gösteren Chlamydia’da akıntının rengi, beyazdır.

    Virüsten kaynaklı vajinal enfeksiyon

    Herpes simpleks virüsünden kaynaklanan bu enfeksiyon türünde, vajinada tahriş ve yaraya dönüşen kabarcıklar görülür.

    Vajinal Enfeksiyonlar Nasıl Tedavi Edilir?

    Kötü koku, idrarda yanma, kaşıntı ve yara ile kendini belli eden vajinal enfeksiyonun tedavisi, iltihabın türüne göre yapılmalıdır. Zira, her bir vajinit çeşidinin etkeni, farklıdır ve tedavi de etkenleri ortadan kaldırmaya yönelik olmalıdır. Kadın hastalıkları uzmanı, vajinayı gözlemlendiğinde ve sizi dinlediğinde vajinal enfeksiyonunuzun çeşidini saptayabilecek ve gerekli tedavileri başlatacaktır.

    Randevu Alın!
    Bize Ulaşın
    Yol Tarifi