Gebelik Belirtileri

İlişki başlangıcından en erken 1 hafta sonra kanda, 2 hafta sonra ise idrarda yapılan gebelik testi ile kişiler gebe olup olmadıklarını anlayabilirler. İdrarda yapılan gebelik testinin güvenilirlik oranı %90 iken kanda yapılan BHCG testinin güvenilirlik oranı %100’dür. İdrarda yapılan testte çift çizgi görülmesi, kanda yapılan analizlerde ise BHCG’nin >5 mu/ml olması gebeliği gösterir.  İdrar testi negatif çıksa dahi gebe olduğunuz konusunda şüpheleriniz varsa mutlaka kanda BHCG baktırmanız gerekmektedir. Bu testler dışında hamile olabileceğinizi gösteren bazı belirtiler de mevcuttur. Fakat bu belirtiler her kişide gözlenmez ve bu belirtilerin olmaması hamile olmadığınız anlamına gelmez. Yine aynı şekilde bu belirtilerin bazılarının gözlemlenmesi hamile olduğunuz anlamını taşımamaktadır.

Vücutta meydana gelen bazı değişimler, hormon salgılanması, rahim büyümesi, beslenme şeklinin değişmesi gibi etkenler hamilelik belirtilerini farklılaştırmaktadır. Hamileliğin en baştaki belirtileri arasında östrojen ve progesteron hormonlarındaki artış gözlemlenmektedir. Bu hormonların vücuttaki seviyesi arttıkça göğüslerde büyüme ve hassasiyet görülebilir. Ancak bu belirtiler kesinlikle gebe olduğunuz anlamına gelmez ve emin olmak için mutlaka bir gebelik testi yaptırmanız önerilir. Hamilelikteki belirtiler ilk haftalarda çok gözle görünür olmasa da zaman geçtikçe vücuttaki hormonal değişimler sebebiyle daha çarpıcı hale gelebilmektedir. Bu belirtilerin ilk görülme zamanları kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir, ya da bazı kişilerde bu belirtiler hiç görülmeyebilir. Genellikle gözlenen gebelik belirtileri aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

Adet Gecikmesi 

Adet gecikmesi, gebeliğin en önemli belirtilerindendir. Yine de her adet gecikmesinde hemen hamilelikten şüphelenilmemelidir. Aktif cinsel hayatı olan kadınlarda adet gecikmesi hamilelik belirtisi olarak yorumlanır. Adet kanaması, folikülün çatlayarak yumurtayı serbest bırakmasından yaklaşık 14 gün sonra gerçekleşmektedir.  Bu yumurta döllendiği takdirde adet kanaması görülmez. Bu nedenle mutlaka bir gebelik testi yapılarak kişinin hamile olup olmadığı değerlendirilmelidir.  Fakat adet gecikmesi hamilelik belirtisi olabileceği gibi hormonal başka sorunlardan da kaynaklanabilir. Yine stres ve yeme bozuklukları da adet gecikmesine sebebiyet verebilmektedir.

Kanama (Vajinal Akıntı) 

Sperm ve yumurtanın döllenmesinden sonra embriyo rahme yerleşir. Bu da vajinal akıntı görülmesine sebep olur. Bu vajinal akıntı çoğu zaman regl kanaması ile karıştırılabilmektedir. Fakat reglden farklı olarak bu akıntı genellikle çok şiddetli değildir.  Yine renk olarak da regl kanamasından farklıdır. Bu sebeple normalde gözlenmeyen vajinal akıntılar hamileliğe işaret edebilmektedir.  Ayrıca bu belirti embriyonun rahme yerleşmesinden hemen sonra görüldüğü için erken hamilelik belirtilerindendir. Bu kanamalar dış gebelik belirtisi de olabileceği için mutlaka doktora danışılmasında fayda vardır. 

Göğüs ağrısı ve meme hassasiyeti 

Göğüslerde değişiklik gözlenmesi erken hamilelik belirtileri arasındadır. Hamilelikte artan bazı hormon seviyeleri göğüslerde ağrıya sebep olabilmektedir. Fakat göğüs ağrısı aynı zamanda adet belirtilerinden biri olduğundan kesin tanı için mutlaka gebelik testi yapılmalıdır. Göğüs uçlarının etrafının genişlemesi ve koyulaşması da gebelik belirtileri arasında sayılabilir. Bu belirtiler döllenmeden hemen sonra ortaya çıkabileceği gibi hamileliğin ilerleyen zamanlarında da görülebilir.

Baş dönmesi

Metabolik değişikliklerden dolayı hamilelik süresince baş dönmesi görülebilir. Yine bu süreçte metabolik takibin yapılması önem taşır.

Yorgunluk ve uyuma isteği

Seviyesi artan progesteron hormonuna bağlı olarak kişilerde uyuma isteği görülebilir. İlk aylarda ortaya çıkan hamilelik belirtilerinden olması sebebiyle hamileliğin ilk 3 ayında anne adaylarında sürekli yorgunluk ve uyuma isteği görülebilir. 3. aydan sonra ise bu belirtinin etkileri azalmaktadır.

Mide ve sindirim problemleri

Hamilelik belirtileri arasında çeşitli mide ve sindirim problemleri de yer alabilmektedir. Hamilelik döneminde seviyesi artan progesteron hormonu yemeklerin yemek borusundan inişini yavaşlatabilmektedir. Bu sebeple, hazımsızlık ve şişkinlik gibi durumlar hamilelik belirtileri arasında yer almaktadır. Hazımsızlık ve şişkinlik şikayeti olan kadınlar bunun için ilaç kullanmadan önce hamilelik şüphesini de değerlendirmelidirler.

Mide bulantısı

Mide bulantısı en sık görülen hamilelik belirtilerinden olsa da her zaman hamilelikten kaynaklanmayabilir. Hamilelikte mide bulantısı genellikle fizyolojik sebeplere bağlıdır ve ilk hamileliğini yaşayan kadınların yaklaşık 4’te 3’ünde görülmektedir. Mide bulantısına sebep olan şey artan östrojen ve BHCG hormonlarıdır. Fakat bu belirti de kişiden kişiye farklılık gösterebilmekte ve hamileliğin ilk dönemlerinde ya da ortalarında ortaya çıkabilmektedir.

Koku hassasiyeti

Hamilelik döneminde ortaya çıkabilen koku hassasiyeti mide bulantılarını tetiklemektedir. Hamilelik döneminde özellikle sigara, parfüm, yemek ve ağır ter kokuları, kadınları rahatsız ederek öğürme refleksini harekete geçirir ve mide bulantısına sebep olur. Koku hassasiyetine neden olan etken ise yine artan östrojen seviyeleridir.

Kabızlık 

Gebelik belirtileri arasında sayılan sindirim problemleri kabızlığa da sebebiyet verebilmektedir. Çünkü gebelikte büyüyen rahim, bağırsaklara baskı yapabilir. Bu nedenle gebelik şüphesi olan kadınlar kabızlık için ilaç kullanmadan önce mutlaka gebelik testi yaptırmalıdırlar.

Sık idrara çıkma

Sık idrara çıkmak, hamileliğin ilerleyen dönemlerinde görülen bir belirtidir. Bu durum hamileliğin 4. ayından sonra azalmaya başlasa da son dönemlerde bebeğin başının mesaneye baskı yapmasıyla tekrarlayabilmektedir. Gebelik testi yaptırıldıktan sonra bir uzman doktor tavsiyesiyle bu duruma karşı önlemler alınabilir.

Kasık ağrıları 

Kasık ağrıları hamileliğin 4. ve 5. Haftalarında görülebilmektedir.  Kasık ağrılarının sebebi  embriyonun rahmin iç duvarına yerleşmesidir. Hamilelikte kasık ağrılarının olması beklenen bir durumdur fakat ağrıyla birlikte vajinal kanama da görülürse bu riskli bir durumdur. Bu durumda mutlaka doktor kontrolü yapılmalıdır. Hamilelik döneminde görülen kasık ağrıları anne adaylarının günlük yaşantısını etkileyecek şekilde değildir.

Cilt problemleri 

Ciltte bazı kısımlarda kahverengi lekeler görülmesi hamilelik belirtisi olabilmektedir. Bu lekeler genellikle göğüs uçları, kasık, karın ve göbek çevresinde görülmektedir. Bunların tam sebebi kesin olarak bilinmemekle birlikte östrojen hormonun bu lekelere sebep olabildiği sanılmaktadır. Hamilelerin yaklaşık %70-90’ında bu lekeler görülmektedir. Bu cilt lekeleri güneş ışığı ya da UV ışınlarına maruz kalındığında artış gösterebilmektedir.

Baş ağrısı

Hamilelikten önce migren teşhisi konulan kadınlarda hamilelik döneminde baş ağrısı görülebilmektedir. Migren rahatsızlığı olmayan kadınlar da hamileliğin ilk 3 ayında baş ağrısı problemi ortaya çıkabilmektedir. Hamilelikte ortaya çıkan baş ağrısı genellikle gerilim tipi baş ağrısıdır ve hormonal değişim ya da stres kaynaklı olabilmektedir. İlk 3 ayda ortaya çıkan baş ağrıları genellikle ağrı kesici ile tedavi edilebilmektedir. Fakat hamilelikte ilaç kullanımı fetal gelişim açısından riskli olabilmektedir. Hamilelik döneminde çok şiddetli baş ağrıları, yüksek tansiyon, el ve ayaklarda ödem gibi belirtiler ortaya çıkıyorsa zaman kaybedilmeden doktora danışılmalıdır. Bu belirtilerden baş ağrısı genellikle hamileliğin 3. ayından sonra azalmaktadır.

Randevu Alın!
Bize Ulaşın
Yol Tarifi