Normal Doğum Hakkında Merak Edilenler
Normal Doğum Ne Kadar Sürer?
Rahim açıklığının 4 cm’ye ulaştığı ve sancıların düzene girdiği dönem tıbbi olarak doğumun başlangıcı olarak adlandırılır. Bu süreçten öncesi doğum süreci olarak kabul edilmemektedir. Aktif doğum süreci başladığında, ilk doğumunu yapacak olan kadınlarda rahim 1 saatte 1 cm’ye kadar açılmaktadır. 4 cm açıklığa yaklaşık 6-8 saat sonrasında ulaşılır ve ıkınma aşamasına geçilir. Bu aşama tamamen annenin gücüyle alakalıdır ve yarım saat ile 1 saat arası sürebilir. İkinci veya üçüncü doğumunu yapan kadınlarda ise bu süre daha kısadır.
Yalancı Doğum Sancısı Nedir?
Yalancı doğum sancıları, rahim kasının gerçek doğuma hazırlık yaptığı antrenman kasılmaları olarak düşünülebilir. Bu sancılar gerçek doğum sancılarının aksine oldukça düzensizdir. Eğer sancılarınız düzensizse ve istirahat etmekle geçiyorsa bunlar yalancı sancıdır.
Normal Doğumun Başladığı Nasıl Anlaşılır?
Belden karına doğru hissedilen ağrı eşliğinde doğum başlar. Eğer sancılar 10 dakika içinde en az 3 kere giriyorsa ve her biri 40-50 sn civarı sürüyorsa acilen hastaneye gitmeniz gerekmektedir. Doğumun bir diğer belirtisi ise rahim ağzını tıkayan mukus tabakasının parçalanarak vajinadan atılmasıdır. Suyun gelmesi ise bunlara kıyasla daha nadir görülür.
Epidural Anestezi Normal Doğumda mı Yapılır?
Epidural anestezi, omuriliği saran zara anestezik madde verilmesi ile belden aşağısının uyuşturulması durumudur. Anestezi etkisiyle kasılmalar devam etse de sancılar hissedilmez. Normal doğum sürecinde epidural anestezi aktif doğum süreci başladığında, yani rahim açıklığı 4 cm’ye ulaştığında yapılabilir. Hatasız uygulandığı takdirde normal doğumu etkilemez. Ancak anestezi sırasında meydana gelebilecek herhangi bir problem, bebeğin vakumla çekilmesi sonucunu doğurabilir.
Hangi Durumlarda Normal Doğum Yapılmaz?
Genellikle 34.-36. haftalar arasında doğum yöntemine karar verilir. Bu dönemde bebekle ilgili birçok şey açıklığa kavuşmuştur ya da tahmin edilebilir durumdadır. Eğer bebek ve annenin sağlığını etkileyebilecek herhangi bir tehdide rastlanmazsa normal doğum hazırlıkları yapılabilir. Fakat, normal doğum planlandığı halde bile son dakikada çeşitli problemlerin yaşanabileceği ve sezaryen doğuma geçilebileceği unutulmamalıdır.
Bebeğin yatay durması, plasentanın doğum kanalını tıkaması veya bebeğin iri olması durumlarında ise kesinlikle normal doğum yapılamaz. Çoğul gebeliklerin birçoğunda sezaryen tercih edilirken, normal doğum çok uzadığı takdirde de sezaryen doğuma geçilebilir.
Normal Doğum Sırasında Herhangi Bir Sorunla Karşılaşılırsa Ne Yapılır?
Normal doğumun her aşamasında bir problem yaşandığı zaman sezaryene geçilebilir. Bu problemler arasında daha çok bebeğin sıkışması, kakasını yapması veya kalp atışının azalması ya da suni sancı verilmesine rağmen doğumun ilerlememesi ve rahmin istenilen açıklığa ulaşmaması sayılabilir.
Çatı Darlığı Normal Doğuma Engel mi?
Çatı olarak bilinen kemikler aslında pelvistir ve pelvis 4 ana kemikten oluşur. Hamileliğin 37. haftasında yapılacak olan muayene ile bu kemiklerin doğuma elverişli olup olmadığı anlaşılır.Yapılan muayenede bu kemiklerin dar olduğu saptanırsa sezaryen doğum tercih edilebilir.
Epizyotomi Dikişleri Ne Zaman İyileşir?
Epizyotomi kesisi doğum sırasında perine bölgesinde oluşabilecek yırtıkları önlemek amacıyla yapılır ve genellikle kendiliğinden eriyen dikişler ile dikilir. Doğumdan sonraki 7-10 gün içinde bu dikişler eriyerek kaybolur. Bu süreçte, doktorun önerdiği kremler aksatılmadan kullanılmalı ve tuvalet temizliğine daha fazla dikkat edilmelidir.
Her Normal Doğum Yapan Kadına Lavman Uygulanır mı?
Normal doğum yapacak olan kadınlara lavman uygulanmaktadır. Bu işlemin amacı barsakların temizlenmesi ve bu sayede anne ve bebeğin enfeksiyon kapmasını önlemektir. Sancılı bir işlem olmamasına karşın birçok kişi bu işlemden tedirgin olmaktadır. Kafalarında fazla soru işareti olan anne adayları doktorlarıyla konuşarak bu konuyu netleştirebilirler.
Normal Doğumdan Sonra Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?
Normal doğum sonrasında anne ve bebek 6 saat içinde taburcu edilebilir. Ancak tedbirli olmak adına bu süre genellikle 24 saate uzayabilir. Sezaryen doğumla kıyaslandığında, normal doğum sonrasında kadınlar günlük hayata daha kolay dönebilirler. Daha hızlı ayağa kalkabilir, idrarını yapabilir ve yemek yiyebilirler. Eğer epizyotomi yapıldıysa o bölgede ufak bir acı hissedilmesi normaldir. Bu ağrı doktorunuzun vereceği ilaçlarla kontrol altına alınır.